Bouw en industrie sluiten rangen tegen oneerlijke buitenlandse concurrentie

Confederatie Bouw en Agoria: “11.000 jobs sneuvelden door oneerlijke concurrentie uit buitenland. We vragen Belgische regering met aandrang om ons actieplan uit te werken”.

Trefwoorden: #agoria, #confederatie bouw, #economie, #jobs, #oneerlijke concurrentie, #soete

Lees verder

HR

( Foto: Open Wervendag )

ENGINEERINGNET.BE – De Belgische werkgeversorganisaties van de bouw en de technologische industrie gaan gezamenlijk de strijd aan tegen oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven die de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden niet respecteren.

Dat kondigen de Confederatie Bouw en Agoria aan in een gezamenlijke mededeling. Ze schatten dat er reeds om en bij de 11.000 jobs door deze vorm van sociale dumping sneuvelden in ons land.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw en Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria: “Wij staan schouder aan schouder in dit dossier en vragen de regering met aandrang om het voorgestelde actieplan uit te werken.”

De bouwsector verloor 8.000 jobs op twee jaar tijd. In een enquête van de Confederatie Bouw gaf 8 op de 10 aannemers aan gedurende het afgelopen jaar een opdracht verloren te hebben aan een buitenlands bedrijf.

Ook de industriebedrijven hebben te kampen met de abnormaal lage prijzen die buitenlandse spelers op onze markt hanteren. Het zijn naar verluidt vooral de activiteitsdomeinen Contracting and Maintenance en Building Technology die hieronder lijden. Agoria schat het verlies aan omzet op 10 procent. Het jobverlies loopt op tot bijna 3.000 banen.

De twee werkgeversorganisaties hebben daarom een actieplan opgesteld waarmee ze naar de federale regering stappen.

De voorgestelde maatregelen situeren zich op verschillende bestuursniveaus. België kan bijvoorbeeld bij overheidsopdrachten de erkenningsreglementering aanscherpen door onder meer deze verplichting te eisen van elke onderaannemer, door abnormale lage prijzen te sanctioneren en de opdrachtgever meer bewust te maken over de aansprakelijkheid.

Ook het gebruik van een visueel identificatiebewijs (badge) zou de transparantie op de werven verhogen. Verder moet men de controles efficiënter en meer gericht organiseren.

Robert de Mûelenaere: “Onze sector stuurt vandaag een alarmsignaal uit, want op termijn staat onze sociale zekerheid op het spel. Wij pleiten voor actie zowel op Belgisch als op Europees vlak om deze situatie aan te pakken, met inbegrip van een consistente en lineaire lastenverlaging in ons land."