Definitieve beslissing overname Alstom door GE uitgesteld tot eind mei

Franse Alstom kiest voor General Electric als overnemer maar stelt definitieve beslissing uit tot eind mei. Dat meldt de groep in een officiële mededeling. Siemens is niet langer in de running.

Trefwoorden: #alstom, #alstom overname, #bouygues, #ge, #general electric, #siemens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Alstom )

ENGINEERINGNET – De afgelopen dagen stond de media bol van de gissingen over welke marktspeler de energieafdeling van het Franse industrieconglomeraat Alstom, een parel aan de industriële kroon van Frankrijk, zou mogen overnemen.

Op tafel lagen zowel een bod van 13 miljard dollar (ongeveer 9,4 miljard euro) van het Amerikaanse General Electric als een - inhoudelijk nog steeds een onduidelijke - bieding van het Duitse Siemens.

De onverwachte démarche van de Amerikanen en het management van Alstom deed een storm van verontwaardiging opsteken in Frankrijk. Vooral het bod van General Electric en de wijze waarop dit tot stand gekomen was, vielen niet in goed aarde in politieke middens en bij de Franse regering. Deze laatste pikte het niet dat ze voor een voldongen feit gesteld werd en – hoewel het om twee private bedrijven gaat – ze niet bij de onderhandelingen betrokken was geweest.

Naar verluidt zou Siemens daarna 'op uitnodiging van Parijs' een alternatief bod gelanceerd hebben. Grosso modo komt het erop neer dat Siemens zijn afdeling die de hogesnelheidstrein ICE en locomotieven bouwt, ruilt voor de energie-activiteiten van Alstom. Daardoor zouden in één klap twee Europese marktleiders ontstaan: Alstom als grootste HST-constructeur en Siemens als energieconglomeraat.

Siemens CEO Joe Kaeser laat echter niet in zijn kaarten kijken. Hij maakte tot nu toe nog steeds de inhoud van zijn voorstel niet bekend, liet enkel weten dat hij door Parijs was uitgenodigd voor een gesprek en liet gisteren een korte mededeling op de bedrijfswebsite plaatsen dat er inderdaad een officieel bod komt, maar eerst binnen vier weken, na een 'due diligence'-onderzoek van zijn Franse concurrent.

Vandaag pakte ook Alstom uit met een gelijkaardig persbericht: het richt een 'commissie van onafhankelijke directeurs' op die tegen eind mei – enkel ! - het overnamebod van General Electric zal bestuderen, 'rekening houden met de belangen van alle stakeholders, inclusief de Franse staat'. Ook de Franse groep Bouygues, dat 29% van de Alstom-aandelen bezit, heeft er zich volgens de mededeling toe verbonden 'toe geen aandelen te verkopen voor het einde van mei.

Uit de mededeling blijkt alvast dat het Siemens-voorstel niet langer in de running is, maar wordt enkel dieper ingegaan op de vele voordelen van de overname door General Electric: "Alstom is considering the proposed acquisition of its energy activities by GE and the creation of a strong standalone market leader in the rail industry."

Het lijkt er dus op dat de kogel door de kerk is, maar zoals geweten loopt de besluitvorming – waarbij intussen zowel de Franse als de Duitse regering betrokken is - heel anders in de politieke dan in industriële middens.

Overigens had Parijs er geen enkel probleem mee dat die andere industriële parel aan de Franse kroon, Schneider Electric, begin dit jaar het Britse Invensys zonder slag of stoot inlijfde…