Lanxess overweegt plants tijdelijk of permanent stil te leggen

Speciaalchemiegroep slaagde er in eerste kwartaal van 2014 niet in zich te herpakken: de omzet daalde met nogmaals 2,5%. '"We overwegen installaties tijdelijk of permanent stil te leggen"

Trefwoorden: #chemie, #economie, #financieel, #lanxess, #rubber, #sluiting, #speciaalchemie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lanxess, Mathias Zachert )

ENGINEERINGNET.BE – Het blijft rommelen bij Lanxess. Enkele weken na de beëindiging het sociale conflict in Zwijndrecht, laat voorzitter Mathias Zachert weten dat er ingrepen komen om de groep opnieuw competitiever en rendabeler te maken. Dat maakte de voorzitter bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Ook tijdens de staking dreigde het bedrijf al met sluiting van de fabriek.

Wat deze maatregelen inhouden, is niet duidelijk. Lanxess houdt het op 'optimalisatie van de administratieve structuren en stroomlijning van de besluitvorming'.

Vast staat wel dat naar sluiting van bepaalde installaties gekeken wordt: "Wij zullen ook in overweging nemen of bepaalde installaties eventueel tijdelijk of permanent kunnen worden stilgelegd." En ook: "De rendabiliteit van de vestigingen zal geanalyseerd worden."

Verder wil het speciaalchemieconcern onderzoeken of er mogelijkheden zijn om via strategische partnerschappen het concurrentievermogen van de rubberactiviteiten te verbeteren.

"Waarschijnlijk zullen we in de tweede helft van het jaar meer informatie geven over deze heroriëntatie."

Nochtans spreekt het management zelf van een lichte verbetering, vooral doordat de winst vóór buitengewone baten en lasten met 17,8 procent steeg tot 205 miljoen euro.

“Het eerste kwartaal werd gekenmerkt door een aanhoudend lastige marktsituatie voor synthetisch rubber", besloot Zachert. “De agrochemicaliën bleven zich echter goed ontwikkelen. Er kwamen ook positieve impulsen uit de bouwsector.”

De groep gaat er voor de rest van het jaar van uit dat de economische situatie zich licht zal herstellen.