Robotvoetbalteam TU/e gaat zich in Portugal voorbereiden op WK

Als voorbereiding op het WK, de RoboCup, neemt het team van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) deel aan de Portuguese Open, van 16 tot 18 mei.

Trefwoorden: #Portuguese Open, #RoboCup, #robots, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e, #voetbal

Lees verder

research

( Foto: TU/e - © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Ook dit jaar hebben de Eindhovense robots, die geheel zelfstandig voetballen, weer veel verbeteringen. Het mechanisme om de bal te controleren is krachtiger, de lobs zijn nauwkeuriger, en de robots nemen slimmer beslissingen.

De Portuguese Open is het enige Europese toernooi in 2014 voor de Middle Size League voetbalrobots, de ‘koningsklasse’ van RoboCup. Het is de eerste krachtmeting van dit jaar voor het Eindhovense team.

“Hier kunnen we zien of wij meer vooruit zijn gegaan dan onze concurrenten”, vertelt Robin Soetens, teamleider en student aan de TU/e.

Een van de verbeteringen van dit jaar is de hogere precisie bij lobballen. Ook hebben de robots nu een krachtiger balbehandelingssysteem, waardoor ze de bal steviger vasthebben. Het TU/e-team verloor vorig jaar de WK-finale van een Chinees team, onder meer doordat de Chinese robots vrij makkelijk de bal afpakten. Verder sleutelde het team aan de strategie.

Een ander verbeterpunt is gebrek aan grip: de robots krijgen vanaf het WK in juli nieuwe wielen. Verder gaan ze in Portugal een prototype van de nieuwe robot testen. Die heeft vier in plaats van drie wielen en brengt daardoor meer pk’s op de grasmat. Naar verwachting speelt het team vanaf volgend jaar met deze vierwielige robots.

Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien hun nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.


Toernooi-info
Het toernooi in Portugal, met als officiële naam Robótica’14, vindt plaats in Espinho, net onder de stad Porto. Het is het enige lokale RoboCuptoernooi in Europa waar voetbalrobots in actie komen. De finales zijn op zondag 18 mei.

Het WK RoboCup vindt twee maanden later plaats, in het Braziliaanse João Pessoa, van 21 tot 24 juli.