2 miljoen euro voor Limburgs contractonderzoek in materiaaltechnologie

Universiteit Hasselt zet schouders onder innovatie in Limburgse maakindustrie via ‘Limburg Makes It’. "We ambiëren méér praktijkgericht contractonderzoek rond materiaaltechnologie"

Trefwoorden: #fmtc, #imo-omomec, #limburg, #maak, #maakindustrie, #onderzoek, #research, #salk, #sirris, #soc maak, #uhasselt, #universiteit

Lees verder

research

( Foto: UHasselt, Marc D’Olieslaeger )

ENGINEERINGNET.BE – Dat Vlaanderen véél vehikels heeft om bedrijven of sectoren te subsidiëren, is de afgelopen weken gebleken tijdens de vele debatten in de aanloop van de verkiezingen. Alles bij elkaar zelf rond tweehonderd, zo was te horen, 'versnippering is troef'.

Een regio die een extra stimulans nochtans zonder meer kan gebruiken, is Limburg. Er lopen al verschillende projecten in het kader van het zogenaamde SALK-plan (Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat). Nu heeft de Vlaamse regering het licht op groen gezet voor het al vroeger aangekondigde onderzoekscentrum SOC Maakindustrie, waarin onder meer de Vlaamse universiteiten en de onderzoekscentra Sirris, Flanders’ DRIVE (voertuigindustrie) en FMTC (mechatronica) participeren.

In hetzelfde kader maakte de regering bekend 2 miljoen euro vrij te maken voor ‘Limburg Makes It’, een programma van het onderzoeksinstituut imo-imomec van de UHasselt, dat loopt tot 2017.

Dit platform richt zich specifiek op het facet 'materiaaltechnologie' en de daarbij horende processen en technologieën, en wil de middelen van de betoelaging naar verluidt vooral aanwenden voor nog méér contractonderzoek in opdracht van industriële ondernemingen.

“Niet enkel door hen wetenschappelijke infrastructuur aan te bieden, maar ook academici en technici zoals fysici, chemici, ingenieurs”, aldus prof. dr. Robert Carleer van imo-imomec. “Kennis moet makkelijker en sneller doorsijpelen en door de toegepaste aanpak van onze ingenieurs krijg je een kortere lijn naar kmo’s."

“Allemaal met het oog op het verbeteren van de industriële competitiviteit van de regio”, zegt ook prof. dr. Marc D’Olieslaeger, verbonden aan de UHasselt. "We bundelen nu verschillende expertises in één platform." Eén aanspreekpunt voor materiaalonderzoek dus.