• 13/05/2014

ACEolator: Meer veiligheid bij de tewaterlating van reddingsboten

Staal- en installatiebouwbedrijf Hische gebruikt de innovatieve machine-elementen van ACE Stoßdämpfer voor veiligere tewaterlating van reddingsboten.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #Hische, #Staal- en installatiebouwbedrijf, #tewaterlating van reddingsboten

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer GmbH, Hische GmbH )

ENGINEERINGNET - Tegenwoordig worden reddingsboten van grotere passagiersschepen elektronisch gestuurd. Op die manier is het risico kleiner, dat er bijv. bij uitbrekende hectiek aan boord fouten ontstaan bij de tewaterlating.

Om pech ook bij stroomuitval uit te kunnen sluiten, beschikken goed uitgeruste jachten en cruiseschepen over extra drukflessen, die de tewaterlating van de reddingsboten over kunnen nemen.

Om deze beveiliging van de beveiliging duurzamer te maken dan in het verleden, vertrouwt het gerenommeerde staal- en installatiebouwbedrijf Hische GmbH op innovatieve machine-elementen van ACE Stoßdämpfer GmbH.

De Flex Locs genaamde snelbevestigingselementen van ACE Stoßdämpfer GmbH zijn in principe ontworpen voor trillings- en- schokisolatie en voor isolatie van contactgeluid. Eigenschappen, die in de hier beschreven toepassing slechts een ondergeschikte rol spelen.

Hun gebruik in voorzieningen voor de tewaterlating van reddingsboten in de scheepvaartindustrie, de zogenaamde davit-systemen, hebben ze in eerste instantie te danken aan hun materiaal. Ze zijn namelijk bestand tegen olie, de meeste zuren, ozon en vooral zout water.

Toegepast in behuizingen, die de nood-drukflessen voor het zicht afschermen, zijn deze constructies dankzij de Flex Locs beter tegen corrosie beschermd dan voorheen. Een probleem, waarmee ook de constructeurs van Hische GmbH voor hun oplossingen in de scheepsbouw mee te kampen hadden bij de voorheen gebruikte schroefverbindingen met en zonder extra schroefdraadbussen.

In het gunstigste geval dreigden de behuizingen door roestvorming hun stabiliteit te verliezen. In het ergste geval konden daardoor echter ook beschadigingen aan drukflessen of de gehele davit-constructie ontstaan. Een omstandigheid, die het familiebedrijf, dat tegenwoordig onderdeel is van de ondernemingsgroep Hische & Partner, zich niet wilde permitteren.

Want het bedrijf staat al meer dan dertig jaar voor de hoogste kwaliteit: eerst in de algemene staalbouw, later voor de vervaardiging van technisch geavanceerde systemen en componenten voor de scheeps- en procestechnische installatiebouw.

De oplossingen van het in het Nedersaksische Sulingen gevestigde bedrijf onderscheiden zich daarbij onder andere door het feit, dat ze tot in het kleinste detail doordacht zijn.

Een eis, die ook ACE Stoßdämpfer GmbH uit het Rijnlandse Langenfeld aan zichzelf en haar producten stelt en die zich in 2013 door de invoering van de productfamilie ACEolator tot de trillingsisolatie heet uitgebreid.

Flex Locs spelen krachten tegen elkaar uit en brengen gunstige neveneffecten met zich mee
Het bij ACE nieuwe gebied van de vibratie-technologie is onderverdeeld in drie subgroepen: de reeds lang beproefde trillingisolerende SLAB-platen zijn daarbij net zo belangrijk als de laagfrequente luchtveerelementen en de rubber-metaal-isolatoren, waartoe ook de door de monteurs van Hische GmbH gebruikte Flex Locs behoren.

Bij de nieuwe behuizingen van de scheepsbouwer dragen de innovatieve componenten nu niet alleen bij tot een verbeterde optiek maar vooral tot de in eerste instantie gewenste duurzaamheid van de gehele constructie op de passagiersschepen.

De snelbevestigingselementen onderscheiden zich bovendien als doelmatig en gemakkelijk te integreren, dankzij de eenvoudige montage. Guido Müller, hoofd inkoop bij Hische GmbH op het gebied van scheepsbouw, wijst op een bijkomend effect: „Dat de Flex Locs oorspronkelijk een trillingisolerende functie hebben, was bij onze keuze voor ACE niet het belangrijkste criterium, maar we zijn wel blij met dit extra voordeel.”

Of de langwerpige machine-elementen nu direct aan de metalen plaat of met behulp van een blind gat worden aangebracht, de Flex Locs verminderen de trillingen van de behuizing aanzienlijk en daarmee ook de op de drukflessen overgedragen vibraties.

Voor het aandraaien kunnen metrische standaardschroeven van M3 tot M8 (in dit geval M4) worden gebruikt. Speciaal gereedschap is niet nodig. De elastische elementen kunnen in geval van vastschroeven in blinde gaten met bestaande constructiedelen worden verbonden.

De binnenste schroefdraadbus dient dan als spreidelement voor de bevestiging. Dat de nieuwe elementen daarnaast bestand tegen afscheuren en contactgeluid-isolerend zijn, maakt hun toepassingsgebieden gevarieerd.

Naast het aanbrengen op bekledingen zijn algemene toepassingen in de voertuig- en transportindustrie, op bouwmachines, voorzetelementen aan gebouwen of op aggregaten denkbaar.

Naast de Flex Locs omvat het assortiment rubber-metaal-isolatoren van ACE zeven andere typen. Voor een beter overzicht heeft de fabrikant een speciale ACEolator-catalogus en een eigen homepage, www.aceolator.de beschikbaar.

Met behulp van keuzediagrammen kunnen de juiste modellen in de meeste gevallen snel en eenvoudig reeds in de catalogus worden gevonden. Bij complexere taakstellingen kunnen de ingenieurs en technici van ACE telefonisch of indien gewenst ook ter plekke behulpzaam zijn met adviezen voor geschikte oplossingen.

Eenmaal geconfigureerd, kunnen alle rubber-metaal-isolatoren individueel worden aangepast en leiden in de automatisering onder andere tot hogere productiesnelheden en levensduur van de geïsoleerde gereedschappen en machines en een vermindering van het geluidsniveau.

Dat laatste heeft men ook bij Hische GmbH als positief opgemerkt, ook al had dat met de eigenlijke taakstelling niets te maken. <<

Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia
<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>