Essenscia wenst online tool voor Belgisch register nanostoffen

Chemiefederatie vraagt Belgische beleidsmakers om onlinetool om klaarheid te scheppen over nanoregister. Yves Verschueren: "Vooral over meetmethode is er onduidelijkheid."

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #kunsfstof, #nano, #nanoregister, #nanotech, #Verschueren

Lees verder

research

( Foto: essenscia, Yves Verschueren )

ENGINEERINGNET.BE – De Belgische chemiefederatie essenscia vraagt de federale overheid om een onlinetool waarmee zijn leden – bedrijven uit de chemische industrie, kunststoffen en life sciences – meer duidelijkheid krijgen over het nanoregister dat momenteel in de steigers staat.

In dit register zijn producten opgenomen met stoffen die zijn geproduceerd in nanoparticulaire toestand. Nanomaterialen zijn stoffen met deeltjes waarvan minstens één van de dimensies kleiner is dan 100 nanometer, of 1 miljardste van een meter.

De Belgische regering keurde de principes van het nanoregister al in februari goed, maar er is nog veel onduidelijkheid in de industrie zelf, stelt de federatie bij monde van gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren: "Vooral over de te gebruiken meetmethode is er onduidelijkheid. Dat blijkt uit een enquête."

"Wij stellen voor dat bedrijven via een online tool bijvoorbeeld zonder extra kosten de registratie kunnen doen. Dat mag geen ingewikkeld procedé zijn dat extra lasten met zich meebrengt."

essenscia vraagt de Belgische beleidsmakers verder om eerst de bestaande processen binnen REACH te benutten om bijkomende informatie op te vragen en risico’s te beoordelen.

In België is er een beperkte productie van nieuwe nanomaterialen. Amper 5 procent van onze bedrijven produceert deze stoffen, waaronder bijvoorbeeld het Waalse Nanocyl.

Toch dringt zich een aangepaste wettelijk kader op, doordat nano in de lift zit en nog niet duidelijk is welke veiligheidsrisico's aan het produceren ervan verbonden zijn. Dat begint met een inventaris, een 'nanoregister'.