Filip Van Hool: ”Macedoniërs pikken onze kwaliteitsnormen snel op”

'EX' is naam van nieuwe coach die Vlaams constructeur Van Hool vanaf eind dit jaar in Skopje zal bouwen. CEO Filip Van Hool: "Macedoniërs maken zich onze kwaliteitsnormen snel eigen".

Trefwoorden: #bus, #coach, #economie, #ex, #filip van hool, #hool, #job, #Koningshooikt, #van hool

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Hool, fabriek in Skopje )

ENGINEERINGNET.BE – De Vlaamse coach- en busbouwer Van Hool liet eerder al weten zijn investeringen in Koningshooikt noodgedwongen te bevriezen en voor groei te kijken naar zijn nieuwe vestiging in het Macedonische Skopje.

In Skopje werd tot nu enkel voor de Amerikaanse markt geassembleerd, maar de nieuwe fabriek zal vanaf het vierder kwartaal van dit jaar ook een nieuw coachmodel voor zijn rekening mogen nemen, kondigde CEO Filip Van Hool onlangs aan.

Op de officiële inhuldiging op 12 mei maakte de CEO bekend om welk type bus het gaat: de EX, een 'eerder standaartype van coach'. Filip Van Hool: " Het voertuig situeert zich in het lagere segment van de internationale bus- en coachmarkt. Om concurrentieel te zijn, moet het dus kostenefficiënt gebouwd worden."

Het bedrijf kondigde begin 2012 aan dat het een groot order voor 500 coaches uit Amerika had binnengehaald. Het ging om 2 bestellingen: eentje voor 300 standaardversies en een tweede voor 200 coaches met een hoge toegevoegde waarde.

Om het eerste order binnen te halen deed het bedrijf uit Koningshooikt een investering van 25 miljoen euro in een nieuwe fabriek in Macedonië.

Filip Van Hool: "Het was van in het begin duidelijk dat wij die 300 standaard coaches niet in België konden bouwen: de kostprijs, vooral omwille van de hoge loonkosten, voor het bouwen van een serie standaard coaches, was te hoog."

En ook: "Trouwens, hadden we die investering voor dat eerste order niet gedaan, dan hadden we het tweede order voor coaches met hoge toegevoegde waarde die in Koningshooikt gebouwd worden, niet binnen gehaald.”

Ondertussen werken er al 431 Macedonische medewerkers in de gloednieuwe fabriek die sinds juli 2013 produceert, en werden reeds meer dan 125 coaches gebouwd voor de Amerikaanse markt.

"De medewerkers in de nieuwe fabriek in Skopje hebben de afgelopen maanden duidelijk getoond dat ze zich de hoge kwaliteitsnormen van Van Hool snel eigen kunnen maken. Maar onderzoek, ontwikkeling en verkoop van het voertuig gebeuren integraal in Koningshooikt."

Busbouwers als Van Hool zitten overigens in een Kafkaiaanse wurggreep: om bestellingen van de overheid - zoals van De Lijn - binnen te halen, moeten ze concurrentieel zijn met andere internationale aanbieders. Wat ze kunnen door … hun kosten te drukken en de voertuigen in het buitenland te bouwen.