Overeenkomst stap in richting van afvalvrije Noordzee

HealthySeas, SDVO, WFO, DAB Vloot, DEME, DG Leefmilieu, Ecoduikers sloten een overeenkomst en slaan als partners de handen ineen om te komen tot een afvalvrije Noordzee.

Trefwoorden: #afval, #afvalvrij, #DAB Vloot, #DEME, #DG Leefmilieu, #Ecoduikers, #Helthy Seas, #Noordzee, #SDVO, #Stichting Duurzame Visserijontwikkeling, #WasteFreeOceans, #WFO

Lees verder

Nieuws

( Foto: healthyseas.org )

ENGINEERINGNET.BE - Als onderdeel van het programma “Samen naar een afvalvrije Noordzee” dat door de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling en WasteFreeOceans in 2012 in gang werd gezet, hebben intussen meerdere instanties zich bereid verklaard op pragmatische wijze mee te werken aan een verdere totstandkoming van een afvalvrije Noordzee.

DEME is op één van haar schepen begonnen met deelname in het Belgische Fishing for Litter project. De maritieme industrie heeft in toenemende mate te kampen met problemen door afvallen die zich op de bodem bevinden en die regelmatig voor aanzienlijke storingen zorgen tijdens baggerwerkzaamheden.

Het pilootproject gebeurt op een sleephopperzuiger, die momenteel baggerwerkzaamheden uitvoert in Belgische wateren en havens. Na evaluatie van de resultaten van de initiële periode van 6 maanden zal beslist worden om het FFL project ook op de diverse andere schepen van de maatschappij te introduceren.

SDVO heeft EKOL in Houthalen opnieuw verzocht banken te produceren uit opgevist en ingezameld plastic afval. Deze serie banken zal in samenwerking met DAB Vloot geplaatst worden bij de diverse veerponten die onder de regie van DAB Vloot opereren.

Daarnaast wordt gewerkt aan communicatiemateriaal, waaronder informatieborden. De vele passagiers kunnen op deze wijze dagelijks geïnformeerd worden over de kwalijke gevolgen van zwerfafval in het milieu.

Om ook invulling te geven aan de derde vorm van Fishing for Litter is SDVO begonnen met het pro-actief inzamelen van visnetten / vistuig en dit aan te bieden voor recycling.

Nu krijgt dit onderdeel van het FFL project een volgende dimensie door de samenwerking met de Ecoduikers, een groep duikers die, mede in het kader van het HelthySeas project, op vrijwillige en gestructureerde basis gaat meehelpen aan het opruimen van afval rond een aantal scheepswrakken voor de Belgische kust.

De opgedoken fantoomnetten zullen in het kader van het Helthy Seas project worden omgezet in grondstof die o.a. gebruikt zal worden voor de productie van sokken.

Tijdens de meeting van 14 mei hebben de betrokken partijen formeel een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.