Robot kan zelfstandig paprika’s plukken

Deze oogstrobot werd ontwikkeld in het Europese FP7 project 'Clever Robots for Crops' (CROPS). De robot werd onlang in een commerciële kas gedemonstreerd.

Trefwoorden: #Clever Robots for Crops, #CROPS, #FP7-project, #oogstrobot, #paprikapluk

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - In de volgende weken wordt de prestatie van het systeem in verban met oogstsucces, cyclustijden en oorzaken van fouten vastgesteld. De coördinatie van het Europees project is in handen van de Wageningen UR Glastuinbouw.

Na 3,5 jaar onderzoek is de integratie van de ontwikkelde modules afgerond. De basis van het systeem is een buisrail platform met daarop een robotarm met gereedschap voor het grijpen en afsnijden van de vruchten, een persluchtcompressor, diverse elektronica, computers en de camera’s voor vrucht en obstakeldetectie.

De detectie en lokalisatie van rijpe vruchten gebeurt in twee stappen. Eerst worden overzichtsbeelden van de zijkant van het gewas opgenomen met een kleurencamera en een Time of Flight camera. Beide beelden worden vervolgens samengevoegd om tot een enkel 3D kleurenbeeld te komen.

Nadat de arm voor de te oogsten vrucht is geplaatst worden met een mini kleurencamera en een 3D camera, die in de robothand geïntegreerd zijn, beelden opgenomen en geanalyseerd. Hierdoor kan de vruchtpositie met hoge nauwkeurigheid herberekend worden.


(bron en foto: Wageningen UR)

ACHTERGROND
CROPS is een Europees project met 14 partners. CROPS richt zich op het ontwikkelen van nieuwe techniek voor sensoren, robotarmen, grijpers en intelligentie, die in verschillende toepassingen ingezet kan worden.