Nederlands textielbedrijf Vlisco meer dan verdubbeld in waarde

Het bedrijf, dat speciale drukpersen ontwikkelde voor batik, is in vier jaar tijd in waarde gestegen van 118 naar 300 miljoen euro en is nu klaar voor overname.

Trefwoorden: #batik, #batikdoeken, #drukpersen, #textielbedrijf, #Vlisco

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube / Vlisco )

ENGINEERINGNET.NL - Vlisco dateert al uit 1846, maar groeit de laatste decennia razendsnel. Het bedrijf is ooit begonnen met het namaken van batikdoeken uit Nederlands-Indië. Om dit proces, wat normaal met de hand gebeurd, te versnellen ontwikkelde Vlisco speciale drukpersen.

Zo ontstond de Dutch Wax, waarbij een dun laagje hars op katoenen doeken wordt gedrukt. Deze gebatikte kleding is in tal van Afrikaanse landen immens populair en heeft daar de status van Gucci of Prada. Per 5,5 meter kost de stof tussen de 50 en 100 euro, wat in Afrika al gauw neerkomt op een maandsalaris.

Vlisco ontwerpt en maakt de bontgekleurde stoffen in Helmond, waar jaarlijks zo’n 27 miljoen meter stof uit de fabriek rolt. Ook heeft het bedrijf een fabriek in Ghana en een in Ivoorkust. Daar wordt jaarlijks ook nog eens 32 miljoen meter bedrukt katoen geproduceerd. Vlisco heeft 1.700 werknemers in Afrika en 1.000 in Brabant.

Het bedrijf is nu in handen van de Londense investeringsmaatschappij Actis, maar de Britse bank Barclays gaat op zoek naar een koper. Vier jaar geleden kocht Actis het textielbedrijf voor 118 miljoen euro. Analisten schatten dat het sindsdien in waarde meer dan verdubbeld is.

Luxebedrijven als LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) en Hermès schijnen geïnteresseerd te zijn, maar Actis doet hierover geen mededelingen.

Begin deze maand liet Vlisco weten van plan te zijn hun positie in West-Afrika te versterken om te profiteren van de toenemende vraag naar luxe producten in de regio. De dertig winkels van Vlisco staan, op de flagshipstore in Helmond na, allemaal in Afrika, verspreid over tien landen. Daar komen nieuwe winkels bij.

Ook gaat Vlisco voor het eerst kleding verkopen in Europa. Vanaf begin mei is Vlisco tijdelijk verkrijgbaar bij vier filialen van de Bijenkorf.