Ingrid Lieten tekent nieuwe beheersovereenkomst VITO

Minister van Innovatie Ingrid Lieten ondertekende de nieuwe beheersovereenkomst 2014-2018 met de Vlaamse technologische onderzoeksorganisatie VITO.

Trefwoorden: #VITO beheersovereenkomst, #VITO budget

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens een bezoek aan het VITO ondertekende Ingrid Lieten, Vlaamse viceminister-president en minister van innovatie, de beheersovereenkomst voor de periode 2014-2018 tussen de beide partijen.

De jaarlijkse dotatie voor die periode werd bovendien verhoogd tot 38,8 miljoen euro. Duurzame chemie, energie, gezondheid, materialen- en landgebruik: dat zijn de vijf thema’s waarop de onderzoekorganisatie zich focust.

Minister van Innovatie Ingrid Lieten: “VITO is een vaste waarde in het Vlaams innovatielandschap, heeft de maatschappelijke uitdagingen, zoals energievoorziening en materiaalschaarste bovenaan haar onderzoekagenda geplaatst. Ook nu zal het nieuwe relevante onderzoeksthema’s aansnijden zoals duurzame chemie, energievoorziening in steden en geothermie. Daarom ben ik blij dat ik met hun een nieuwe overeenkomst van 5 jaar heb kunnen afsluiten die extra middelen voorziet om hun maatschappelijk relevant onderzoek uit te kunnen bouwen.”

De minister vervolgt: “Ik ben daarnaast zeer opgetogen over de samenwerking tussen VITO en EnergyVille, waarmee ze samen met imec alle topexpertise met betrekking tot energieonderzoek bundelen. In het Limburg plan (SALK) staat energieonderzoek en dus EnergyVille terecht als een van de prioriteiten.”

De contractinkomsten – het onderzoekswerk voor de bedrijfswereld en andere opdracht¬gevers - gingen in stijgende lijn en bedroegen in 2013 al 71 % van de totale opbrengst, naast de dotatie van de Vlaamse overheid.

In de bedrijfswereld begeleidde de organisatie jaarlijks zo’n 100 kmo’s bij innovatieprojecten. Jaarlijks werd er één spin-off gecreëerd. In China brak men ook door met het onderzoek rond luchtkwaliteitsmanagement.

Op het gebied van duurzame energie worden al geruime tijd de mogelijkheden voor een eerste geothermie centrale in Vlaanderen onderzocht.

In dit kader zegde de Vlaamse regering op vraag van minister Lieten en minister-president Peeters op 9 mei jl. nog 2 miljoen euro extra middelen toe om de eerste proefboring mee mogelijk te maken.


Op de foto van links naar rechts:
Harry Martens, voorzitter Raad van bestuur VITO, Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten en Davut Kavrangoglu, Turks minister van Innovatie