Rotterzwam wint 3e Rabo Stadslandbouw Award

De oesterzwammenkweker, die paddenstoelen kweekt op koffiedik afkomstig uit de Rotterdamse horeca en deze ook aan hen terugverkoopt, wint een prijs van 2.500 euro.

Trefwoorden: #oesterzwam, #oesterzwammenkweker, #Rabo Stadslandbouw Award, #Rotterzwam

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - De jury roemde het ondernemerschap van Rotterzwam dat een nieuwe draai geeft aan het concept 'circulaire economie', door lokaal te werken en een gesloten kringloop te creëren. De prijs werd uitgereikt tijdens de derde landelijke Dag van de Stadslandbouw die onlangs in Utrecht plaats vond.

Rotterzwam kweekt zwammen op koffiedik en koffieschilletjes, die anders worden weggegooid en verbrand in de vuilverbranding. De oesterzwam wordt gekweekt op koffiedik, dat opgehaald wordt bij lokale horeca. De restanten worden gemengd met stro en in zakken gedaan. Daarna wordt er broed aan toegevoegd en worden de grote zakken opgehangen in de kweekruimte.

Het bedrijf heeft als doel om lokaal voedsel te produceren in plaats van dit de halve wereld over te vervoeren. De keuze is daarbij gevallen op paddenstoelen omdat deze 25 keer efficiënter voedingsstoffen omzetten dan vlees, aldus Rotterzwam.

Ook kweekt het bedrijf in de schaduwtuinen in Kralingen shiitake paddenstoelen op eikenhouten stammen. Deze stammen geven na aanschaf nog ongeveer 4 jaar lang paddenstoelen.

Staatssecretaris Dijksma gaf tijdens de Dag van de Stadslandbouw aan dat Nederland op vele gebieden in de landbouw wereldwijd koploper is en dat de tijd rijp is om de verbinding tussen stadslandbouw en reguliere landbouw te versterken.

In dit kader was er aandacht voor het Deense restaurant Noma, dat dit jaar voor de vierde keer door het Britse tijdschrift Restaurant Magazine tot 's werelds toprestaurant werd uitgeroepen.

Noma maakt vooral gebruik van Scandinavische ingrediënten, die het liefst uit de vrije natuur worden gehaald.