Verkiezingen leiden tot enorme CO2-voetafdruk

De CO2-voetafdruk van de verkiezingen op 25 mei is goed voor 450 met CO2 gevulde Atomiumbollen.

Trefwoorden: #drukwerk, #ecologische voetafdruk, #pamfletten, #stembiljetten, #verkiezingen 2014

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Er zijn in België mee dan 7 miljoen kiezers en daarvan zal ongeveer de helft zich met de wagen naar de stembus begeven.

Door rekening te houden met de gemiddelde CO2-uitstoot en de gemiddelde bezettingsgraad van wagens in België komen we voor deze post alleen al aan ongeveer 600 ton CO2-uitstoot.

De belangrijkste CO2-factor van de CO2 voetafdruk van de verkiezingen blijft, zonder twijfel, het papiergebruik tijdens de politieke campagne. De politieke pamfletten die in jullie postbussen verdeeldt worden vertegenwoordigen meer dan 450 ton papier wat overeenkomt met ongeveer 945 ton CO2-uitstoot.

Om een concreet voorbeeld te geven, 5 ton CO2-uitstoot komt overeen met 1 bol van de Atomium of de verbranding van ongeveer 1900 liter stookolie.

Zonder te oordelen over de voor- en nadelen van elektronisch stemmen lijkt deze piste milieu/klimaatvriendelijker.

Het verbruik van de stemcomputers komt overeen met 8400 kWh of 12 ton CO2. Het bedrukken van papier voor de stembiljetten vertegenwoordigd 119 ton CO2-uitstoot, wat ongeveer 10 keer meer is dan de CO2-uitstoot van de elektronische middelen.

Indien iedereen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer zou gaan stemmen, zou er al 500 ton CO2-uitstoot op 25 mei voorkomen kunnen worden. Voorts kunnen ook de politici de CO2-uitstoot verminderen met meer dan 1.000 ton CO2-uitstoot daar minder affiches en pamfletten uit te geven.


(bron: CO2logic / foto: Wikipedia)