Groep amateur wetenschappers krijgt satelliet cadeau van NASA

NASA tekent een overeenkomst met een groep amateur wetenschappers voor de overdracht van een satelliet van meer dan 35 jaar oud. Een primeur.

Trefwoorden: #amateur, #NASA, #satelliet, #Skycorp Inc.

Lees verder

Nieuws

( Foto: NASA )

ENGINEERINGNET - Skycorp Inc., een groep amateur wetenschappers uit Californië, krijgt de kans om de 36 jaar oude satelliet, de International Sun-Earth Explorer-3 (ISEE-3), opnieuw te laten werken.

De satelliet die vroeger gebruikt werd voor de studie van zonnewinden en observatie van 2 kometen is sindsdien buiten gebruik gesteld door NASA. Skycorp krijgt nu de mogelijkheid om in contact te komen met de satelliet en hem mogelijks opnieuw te besturen en controleren.

In augustus scheert de satelliet langs de aarde en NASA heeft dan ook strikte wettelijke en veiligheidsvoorwaarden opgelegd. Het is de eerste keer in 30 jaar dat de satelliet zo kort bij de aarde komt en dit geeft dan ook de beste kans om de communicatie te herstellen. Indien dit niet lukt zal het toestel de maan passeren om vervolgens rond de zon te draaien.

Het ISEE-3 Reboot Project moet de satelliet opnieuw in een stabiele baan om de aarde brengen om vervolgens opnieuw de instrumenten te gebruiken waarvoor de satelliet oorspronkelijk was bedoeld.

NASA heeft aan de amateur wetenschappers de nodige data ter beschikking gesteld om de kans op slagen te maximaliseren. De toestand van de apparatuur is niet gekend maar alle data die ze zouden opleveren zijn publiek bezit en mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Het zal op zich reeds interessant zijn om een idee te krijgen wat de toestand is van het ruimtetuig en zijn apparatuur na 36 jaar in de ruimte.