Dansercoer in 56 dagen op windkracht rond de ijskap van Groenland

De Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer is er in geslaagd om per kite, zonder motorische aandrijving een tocht van meer dan 4000km rond de Groenlandse ijskap te voltooien.

Trefwoorden: #dansercoer, #dansercoer groenland, #groenland expeditie, #groenland kite, #klimaatverandering groenland

Lees verder

Nieuws

( Foto: www.greenlandice.be )

ENGINEERINGNET.BE - Met een kite begonnen Dansercoer en zijn Canadese collega en ingenieursstudent Eric McNair-Landry 56 dagen geleden aan een reis rond de ijskap van Groenland.

Ze slaagden er als eersten in de tocht, waarvan oorspronkelijk vermoed werd dat ze tot 80 dagen kon duren, te voltooien. Ze legden reeds in 56 dagen de 4.044,9 km af. Een wereldrecord.

Zowel Dansercoer als McNair-Landry hadden reeds eerder ervaring met ontdekkingsreizen over het ijs per kite. In 2011-12 ondernamen zowel Dansercoer als McNair-Landry reeds twee arctische expedities.

Dansercoer legde een circulaire route af met Sam Deltour over een afstand van 5013 km in 74 dagen. McNair-Landy stak samen met Sebastian Copeland de zuidpool over en legde 3620 km af in 81 dagen.

Voor zijn reis rond Antartica reisde Dansercoer tegen de klok in. Voor Groenland reisden ze met de klok mee. De valwinden die worden gebruikt om de kites voort te stuwen kennen namelijk een andere richting op de noord dan de zuidpool.

Op 3 juni kondigden beide mannen reeds aan dat ze in het opzet geslaagd waren en de rondreis hadden afgerond. Op 4 juni bereikten ze de kampplaats waar ze nu wachten om door een helicopter te worden opgepikt.

Dat laatste is minder eenvoudig dan het lijkt, aldus de website van de poolreizigers. Helicopter en piloot moeten de juiste weersomstandigheden afwachten vooral ze aan de evacuatie kunnen beginnen.

Gedurende de reis verzamelden ze een schat aan wetenschappelijke informatie relevant voor de studie van de klimaatverandering en het milieu.

Een wetenschappelijk comité zal na hun terugkeer met de data aan de slag gaan.