Groningen opent energiezuinigste stal van Europa

In deze melkveehouderij zijn verschillende energie-efficiënte technieken gecombineerd voor koeling, verwarming en verlichting.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Het familiebedrijf Van Tilburg in het Groningse Hellum heeft 110 melkkoeien.

Eigenaar Jan Pieter van Tilburg streefde ernaar de kosten voor energie, die eerst lagen op 14.000 euro per jaar, met 65% te verminderen en zo een gasaansluiting overbodig te maken. Opmerkelijk is dat zijn bedrijf bovenop de gasbel van Slochteren is gevestigd.

De melkveehouder heeft onlangs 60.000 euro geïnvesteerd in energiebesparende installaties, waarbij de verwachting is dit binnen acht jaar terug te verdienen.

L’orèl Consultancy maakte samen met Van Tilburg verschillende energiecalculaties, waarbij de grootste energieverbruikers in kaart werden gebracht. Vervolgens is gekeken hoe er zoveel mogelijk op energie en kosten viel te besparen.

De energiezuinige verlichting is specifiek berekend voor deze stal, waardoor er slechts weinig licht weglekt naar buiten de stal. Tevens zorgt dit voor een zeer laag verbruik per vierkante meter.

De warmte die uit de melk gehaald wordt tijdens het koelen, is in deze stal gebruikt om warm water te maken. Het opgewarmde water is te gebruiken voor onder meer het verwarmen van het tapwater voor de reinigingsinstallatie en het water in de woning, als mede de verwarming van de woning. Dit gebeurt met de geïntegreerde warmtepomp-techniek (het zogeheten ECO200 principe).

Ook worden er geen zware milieuverontreinigende HFK koelmiddelen meer gebruikt. Hiermee loopt Van Tilburg vooruit op toekomstige wetgeving in 2020 wanneer het gebruik van deze koelmiddelen in heel Europa gefaseerd wordt verboden.

Het geheel wordt online gemonitord om zo data te verzamelen over het energieverbruik. Van Tilburg stelt dat als duidelijk is wat deze energiezuinige maatregelen opleveren, er gedacht gaat worden om in een volgende fase zonnepanelen te plaatsen.

In de melkveesector is veel belangstelling voor de energiezuinige stal.