Bouw nieuw NMBS-onderhoudsatelier in Melle van start

490 medewerkers verhuizen in najaar 2016 van Merelbeke en Gentbrugge naar gloednieuwe polyvalente onderhoudswerkplaats op terreinen van vroegere rangeerstation in Melle.

Trefwoorden: #desiro, #infrabel, #maintenance, #melle, #nmbs, #onderhoud, #spoor, #tractie, #tractiewerkplaats, #werkplaatst

Lees verder

Nieuws

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE – 'De nieuwe werkplaats Melle is dringend nodig omdat de huidige onderhoudsateliers van Merelbeke en Gentbrugge sterk verouderd zijn en niet beschikken over de juiste voorzieningen om de nieuwste treinen zoals de Desiro’s en het dubbeldeksmaterieel te onderhouden', stelt NMBS.

De spoormaatschappij besliste daarom een gloednieuw onderhoudsatelier te bouwen op de terreinen van het vroegere rangeerstation in Melle. Kostprijs: 'meer dan 120 miljoen'. Oplevering is voorzien in het najaar van 2016.

Deze ochtend werd het startschot gegeven van de werken in aanwezigheid van Jo Cornu, gedelegeerd bestuurder van de NMBS.

De werkplaats wordt uitgerust met de modernste technologieën voor onderhoud, herstelling en reiniging van treinen, en zal naar verluidt veel milieu- en omgevingsvriendelijker zijn dan zijn voorgangers in Merelbeke en Gentbrugge.

Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende maatregelen genomen om de geluidsoverlast en de lichtvervuiling naar de buurt toe te milderen via (onder meer) geluidsisolerende poorten en ook bij de constructie worden geluidsisolerende materialen gebruikt.

Op het terrein komen twee werkplaatsen: een met 17 sporen voor tractiematerieel en een tweede met 9 sporen voor gesleept materieel. Naast de bestaande spoorlijn Gent-Brussel staan er twee ontvangstbundels met perrons en een tankinstallatie voor dieseltreinen met een capaciteit van 150.000 liter op het ontwerpplan.

Aan beide zijden van de werkplaats komt er een spoorconfiguratie waardoor treinstellen langs de ene kant kunnen binnenrijden en na het onderhoud langs de andere kant buitenrijden.

De NMBS beschikt in heel België over 13 werkplaatsen. Deze zijn het kloppend hart van de spoorwegen en stellen alle samen ongeveer 6.200 technici, ingenieurs en schoonmakers tewerk.


ACHTERGROND
De nieuwe werkplaats wordt gebouwd op een 32 hectare groot spoordomein tussen de Vijver- en de Nonnenwegel in Melle. Op deze terreinen bevond zich vroeger het rangeerstation. De laatste jaren werd de site gebruikt door infrastructuurbeheerder Infrabel als aan- en afvoerbasis voor spoormateriaal met werktreinen en vrachtwagens.

De site is ideaal gelegen op de as van verschillende belangrijke spoorlijnen (Brussel -kust-Antwerpen). Aan de kant van de Vijverwegel wordt het terrein van de nieuwe polyvalente werkplaats afgebakend door de spoorlijn Gent-Brussel.

Hier ligt ook een uitwijkspoor naar de Tractiewerkplaats Merelbeke. Via dit spoor zal een groot deel van het spoormateriaal voor de nieuwe PW Melle worden aangevoerd. Aan de andere kant ligt de Nonnenwegel en kant Brussel wordt het terrein begrensd door de R4, de ring rond Gent.