VDMA Robotics opent rangen voor niet-Duitse machinebouwers

Belg Lou Hermans van Antwerpse CMOSIS is door Duitse VDMA verkozen tot bestuurslid van zijn Machine Vision-groep. Dat illustreert de Europese ambities van de invloedrijke associatie.

Trefwoorden: #cmosis, #machine, #machinebouw, #robot, #techniek, #vdma

Lees verder

Nieuws

( Foto: VDMA, Lou Hermans )

ENGINEERINGNET.BE – De robottak van de invloedrijke associatie van Duitse machinebouwers VDMA gooit het roer drastisch om.

Tot nu mochten enkel Duitse fabrikanten en constructeurs toetreden tot de belangengroep. Daar komt nu verandering in: tijdens de meest recente ledenvergadering van VDMA Robotics + Automation is beslist dat ook bedrijven van Europese bodem lid mogen worden. VDMA wil in de toekomst dus ook de verdediging van hun belangen op zich nemen.

De associatie speelt als vertegenwoordiger van de sterke Duitse machinesector – één van de sterkhouders van de Europese economie - nu al een leidinggevende rol op het internationale toneel. Door de rangen te openen vergroot deze invloedssfeer ongetwijfeld nog, wat niet onbelangrijk is om een Europees front te vormen tegen de oprukkende concurrentie van buitenaf, met name uit de groeilanden.

Verschillende van deze landen, waaronder China (zie leestips onderaan), werken volop aan een inhaalbeweging om de kwaliteit van hun machineconstructie op het niveau van hun Europese, Japanse en Amerikaanse tegenpolen te brengen.

De Duitse machine-industrie is overigens uitstekend gepositioneerd om het voortouw te nemen: hun machinebouwers gelden als leidinggevend in de wereld, en via bijvoorbeeld de gereputeerde internationale vakbeurs EMO beschikken ze over een schitterend instrument om wereldwijd hun invloed te laten gelden.

De nieuwe strategie vertaalt zich meteen naar twee nieuwe aanstellingen: naast Donato Montanari van het Italiaanse Datalogic Automation, wordt ook Lou Hermans van het Antwerpse CMOSIS bestuurslid van de Machine Vision-groep die deel uitmaakt van VDMA Robotics & Automation.

Hermans treedt de Europese ambities van VDMA bij: "Er is nog een groot potentieel om het technologische leiderschap van onze groep door meer onderlinge samenwerking te vergroten. Onze Machine Vision-groep is daar een uitstekend platform voor.” Montanari van zijn kant wil snel zoveel mogelijk niet-Europese bedrijven de VDMA binnenloodsen.

VDMA Machine Vision telt zowat 100 leden. Het gaat om Duitse bedrijven die systemen en componenten voor industriële visie aanbieden. Met de niet-Europese leveranciers erbij, kan dit aantal snel oplopen. In totaal zijn ongeveer 3.100 ondernemingen lid van VDMA.