Aanbestedingen van Vlaamse gemeenten van 2011 tot 2013 met 38% gedaald

De laatste 4 jaar is het aantal aanbestedingen van Vlaamse gemeenten met 38% gedaald. Dat blijkt uit een analyse van de aanbestedingsberichten door de Vlaamse Confederatie Bouw.

Trefwoorden: #aanbestedingen, #aanbestedingen infrastructuur, #aanbestedingen wegenbouw, #vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Een licht herstel (12% meer aanbestedingen in 2014) kan de drastische daling van het aantal aanbestedingen van gemeenten in Vlaanderen (-38% van 2011 tot 2013) niet goedmaken. De Vlaamse Confederatie Bouw trekt aan de alarmbel.

De VCB is tevens bezorgd omdat de meerjarenplanning van de huidige gemeentebesturen op een verdere verslechtering wijst van nu tot 2019 en pleit daarom voor de invoering van een Vlaams investeringsfonds.

We zien ook regionale verschillen. De gemeentelijke aanbestedingen in Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant blijken nog verder te dalen naar een historisch laag niveau. In de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen is er wel sprake van een stijging.

Maar in deze twee provincies was de daling van 2011 tot 2013 het ergst (telkens met meer dan 40%) waardoor ook daar het aantal aanbestedingen nog steeds een onvoldoende hoog niveau haalt.

De VCB is bezorgd dat de aanhoudende terugval van de gemeentelijke investeringen de bedrijven van infrastructuur- en wegenwerken bedreigt. Die zijn immers sterk afhankelijk van deze investeringen. De toestand van de ondernemingen in deze sector ziet er somber uit.

Cijfers van de Nationale Bank bevestigen dat de sector momenteel op een conjunctureel dieptepunt zit. De orderboeken raken steeds moeilijker gevuld.

Tevens stelt de VCB vast dat de budgettaire problemen van de gemeenten ook het Vlaams investeringsniveau dreigen aan te tasten, met name voor weg- en rioleringswerken die gedeeltelijk door de Vlaamse overheid en gedeeltelijk door de gemeente worden uitgevoerd. Als de gemeente haar deel niet uitvoert, geraakt het deel van de Vlaamse overheid eveneens geblokkeerd.

Van december 2011 tot maart 2014 zijn bij de wegenbouwbedrijven al ongeveer 2.000 arbeidersjobs verdwenen.

Vooral de stijgende pensioenuitgaven van de gemeenten dreigen tot uitstel en zelfs tot schrapping van investeringen te leiden, aldus de VCB.