Intelligente LED-verlichting levert Sint-Genesius-Rode energiebesparing op

Onlangs werd in de gemeente Sint-Genesius-Rode intelligente LED-verlichting van Philips geïnstalleerd, die zorgt voor energiebesparing, maar niet inboet aan veiligheid.

Trefwoorden: #besparing, #intelligente LED-verlichting, #LED, #LED-verlichting, #openbare weg, #Philips, #verlichting

Lees verder

nieuws

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET.BE - Het vernieuwende aan deze LED-straatverlichting is dat de lampen automatisch feller branden zodra mensen voorbij fietsen of lopen en dimt als niemand zich in de buurt bevindt.

Sinds kort beschikt de gemeente Sint-Genesius-Rode over zo deze nieuwe intelligente LED-straatverlichting langs het fiets- en wandelpad aan de Site Novarode.

Door een bewegingssensor en draadloze verbinding met de lantaarnpalen, ‘weet’ de straatverlichting automatisch of er meer of minder licht nodig is. Als er iemand voorbij wandelt of fietst, gaat het licht feller branden. Het licht wordt gedimd tot 10% als er niemand op straat is.

In dit nieuwe systeem kunnen de verschillende lichtpunten met elkaar communiceren en een groot stuk voor en na de wandelaar of fietser oplichten. Het pad is zo de hele nacht verlicht, maar op een lage, energiezuinige stand.

Miguel Delacroix, Schepen van Openbare Werken Sint-Genesius-Rode zegt: “De verbruiks- en onderhoudskosten van de straatverlichting vormen belangrijke uitgavenposten in de begroting van de gemeente. Om deze kosten in de toekomst terug te schroeven en de ecologische voetafdruk van onze gemeente te verbeteren, hebben we beslist om dit pilootproject van intelligente straatverlichting op te starten in het nieuwe Novarodepark, pal in het centrum van het dorp."