TU Delft opent onderzoeksinstituut voor techniek en sport

De universiteit bundelt daarom al haar onderwijs en onderzoek op het gebied van sport, in het nieuwe TU Delft Sports Engineering Institute.

Trefwoorden: #onderzoeksinstituut voor techniek en sport, #sportinnovaties, #TU Delft, #TU Delft Sports Engineering Institute

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL - Hoe kan het in de sport nog sneller, hoger en met minder weerstand?

Precies het soort technologische vragen waar de TU Delft antwoorden op kan geven, dankzij het nieuwe instituut. Deze week is de officiële opening hiervan op de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE).

Tijdens de opening op woensdag 17 september is een groot aantal sportinnovaties van de TU Delft te zien, zoals de meetschaats en de zeilsimulator maar ook snelheidsduivels zoals de VeloX ligfiets, met 133,78 km per uur de snelste ter wereld.

Een ander voorbeeld is de roeiboot RISE met een speciale draagvleugel die de boot bij hoge snelheid uit het water tilt. Of de meetrolstoel die wordt gebruikt voor het onderzoek bij rolstoelbasketbal.

Frans van der Helm, wetenschappelijk directeur van het TU Delft Sports Engineering Institute: “Het sportinnovatie-onderzoek van de TU Delft richt zich op het verbeteren van Nederlandse topsportprestaties, het stimuleren van mensen om meer te bewegen en op het voorkomen van sportblessures.”

Het onderzoek naar sportinnovatie wordt breed gedragen op de TU Delft: alle faculteiten zijn aangesloten en veel disciplines komen samen.

“Kijk alleen al naar het roeien. Hoe beweegt het water zich om de boot, hoe de lucht? Hoe bewegen de sporters; kan je die beweging meten en optimaliseren en wat is de ideale roeiomgeving?”, geeft Van der Helm als voorbeeld.