Investering van 20 miljard euro voor nieuw Deltaplan

De Nederlandse overheid komt met een nieuw plan om het land de komende decennia te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoet water.

Trefwoorden: #Deltaplan, #Deltaprogramma 2015, #ministerie van Infrastructuur en Milieu, #Rijksoverheid, #Waterveiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijksoverheid )

ENGINEERINGNET.NL - Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten gaan gezamenlijk aan de slag om Nederland robuuster in te richten en de extremen van het klimaat veerkrachtig op te vangen, aldus het Deltaprogramma 2015 van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De Deltabeslissingen volgen uit het advies waaraan deltacommissaris Wim Kuijken sinds 2010 heeft gewerkt. Kuijken schat in dat de nieuwe plannen 30 jaar tijd kosten om te realiseren en zo'n 20 miljard gaan kosten.

Het Deltaprogramma 2015 bevat de nationale Deltabeslissingen en de strategieën per regio. De beslissingen gaan over:

Waterveiligheid: beter beschermen van Nederland tegen overstromingen met nieuwe veiligheidsnormen voor waterkeringen. Iedereen achter de dijken kan straks rekenen op een gelijk beschermingsniveau. Op plekken waar veel slachtoffers kunnen vallen en veel schade ontstaat, komt extra bescherming. Vooral in het Rivierengebied wordt flink geïnvesteerd. Het Deltaprogramma 2015 geeft ruim 200 dijkvakken nieuwe normen. De nieuwe normen worden verankerd in de wet.

Zoetwatervoorziening: betere zoetwatervoorziening door Nederland te wapenen tegen verzilting en langere perioden van droogte. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen maken afspraken om tekorten aan zoet water als drinkwater, voor landbouw, natuur, nutsfuncties en economie te voorkomen en zoet water efficiënter te gebruiken. Er komt een nieuwe aanpak voor hoge gebieden, zoals de Peel en gebieden die dreigen te verzilten, zoals delen van Zuid-West Nederland. Daarvoor investeren Rijk en regio de komende jaren ruim 450 miljoen euro in de zoetwatervoorziening.

Ruimtelijke inrichting: waterbestendig inrichten van steden en dorpen en het water waar nodig de ruimte te geven. Dat kan bijvoorbeeld door het opvangen van water op waterpleinen, drijvende woningen, meer groen of verplaatsing van vitale infrastructuur. In 2050 moet heel Nederland meer klimaatbestendig zijn ingericht.

Rijn-Maasdelta: het gebied waar Rijn en Maas uitmonden in de Noordzee, met de haven van Rotterdam en de vele steden eromheen, krijgt een betere bescherming. Een van de kwetsbaarste plekken van Nederland, waar veel mensen wonen en veel geld wordt verdiend, krijgt sterkere dijken en een waterbestendigere ruimtelijke inrichting. Onderzoek of de capaciteit van de rivieren omhoog moet. Verhogen effectiviteit van de Maeslantkering als belangrijkste zeewering in het gebied.

IJsselmeergebied: door een flexibel waterpeil in het IJsselmeer is meer zoet water vast te houden en de voorraad beter te benutten. Met pompen in de Afsluitdijk wordt water, indien nodig, goed afgevoerd. De oevers van het IJsselmeer moeten ingericht zijn op een flexibel waterpeil.

Daarnaast ligt er de strategische beslissing Zand: door zandsuppleties blijft de kustlijn op haar plek, met een sterkere economie van de kustplaatsen.