NASA’s ruimtesonde MAVEN in baan rond Mars (+video)

Na een reis van 10 maanden is de 'Mars Atmosphere and Volatile Evolution' (MAVEN) gisteren in een baan rond Mars gebracht. Hier zal het voor NASA de atmosfeer van Mars onderzoeken.

Trefwoorden: #Mars atmosfeer, #MAVEN, #NASA, #NASA Mars, #NASA ruimtesonde Mars

Lees verder

research

( Foto: NASA/Goddard Space Flight Center )

ENGINEERINGNET - MAVEN Is de eerste ruimtesonde die ingezet wordt om de atmosfeer van de rode planeet te bestuderen. Gisteren bracht NASA de capsule in een baan rond Mars.

“MAVEN is de eerste ruimtesonde die rond Mars cirkelt met de specifieke opdracht de kennis van de atmosfeer van Mars te verdiepen: het ontstaan van de atmosfeer, hoe het klimaat evolueerde doorheen de tijd en natuurlijk de mogelijke bewoonbaarheid van de planeet," zei NASA bestuurder Charles Bolden.

"Deze missie levert dan ook de basis informatie om mensen naar Mars te sturen in de jaren 2030."

De exploratie van Mars neemt een belangrijke plaats in, in het onderzoek van de ruimte. Er cirkelen reeds verschillende ruimtesondes rond de rode planeet en robots op de planeet zelf voeren ook onderzoek uit.

MAVEN moet bijkomende informatie verzamelen over de mogelijkheid dat er leven op Mars is geweest of mogelijk zou kunnen zijn.

Gedurende een jaar zal MAVEN metingen uitvoeren van de atmosfeer, vooral dan van de samenstelling van de gassen en de interactie met de zon en zonnewinden.

De focus ligt op de buitenste lagen van de atmosferen maar de sonde zal ook afzakken van een hoogte van 150 tot 125 km om de interactie tussen de hogere en lagere lagen van de atmosfeer te bestuderen.

MAVEN vertrok op 18 november vorig jaar van Cape Canaveral Air Force Station in Florida met 3 sets van instrumenten aan bord.

Het 'Particles and Fields Package', gebouwd door de Universiteit van California in Berkeley, zal de zonnewinden en ionosfeer van de planeet bestuderen.

Het 'Remote Sensing Package' ontwikkeld door de Universiteit van Colorado Boulder, zal de eigenschappen van de buitenste atmosfeer en ionosfeer analyseren.

De 'Neutral Gas and Ion Mass Spectrometer', geleverd door NASA's Goddard Space Flight Center zal de samenstelling van isotopen en atomische deeltjes in kaart brengen.