Vlaamse biotechsector: ’we hebben meer jonge ondernemers nodig’

Vlaamse biotechsector wil van start gaan met opleidingsprogramma voor jonge, Vlaamse ondernemers: BioStart. "Want investeerders kiezen al te snel voor serial entrepreneurs"

Trefwoorden: #bio, #biotech, #biotechnologie, #crispeels, #dresden, #onderzoek, #reserach, #vib, #vub

Lees verder

Opleiding

( Foto: International Institute of Molecular and Cell Biology / YouTube )

ENGINEERINGNET.BE – Tijdens de voorbije ETTBio-conferentie die plaatsvond op de campus van de Vrije Universiteit Brussel, werd bekend gemaakt dat de Vlaamse biotechsector een nieuw opleidingsprogramma wil lanceren: BioStart.

Daarvoor zullen EWI, FlandersBio en het VIB de handen in elkaar slaan: "De ervaring leert dat jonge, Vlaamse biotechondernemers geremd worden door het ontbreken van een goed uitgebouwd opleidingsprogramma in business management. Investeerders geven al te snel de voorkeur aan ervaren 'serial entrepreneurs' en laten beloftevolle onderzoekers in de kou staan."

Nochtans scheert Vlaanderen wereldwijd hoge toppen op het vlak van biotech, stelt Prof. Dr. Thomas Crispeels, projectcoördinator van ETTBio, een project waarvan Technische Universität Dresden en VUB de voorbije vier jaar de drijvende krachten waren: "Alle partners kwamen in de loop van het project naar ons land afgezakt om onze aanpak te bestuderen."

BioStart kan bovendien bouwen op de uitstekende structuren die momenteel bestaan, zodat met een minimale inbreng van mensen en middelen een nieuwe generatie ondernemers in de biotechnologiesector kan worden klaargestoomd.

Het opleidingsprogramma is overigens geënt op het Catalaanse voorbeeld van BioEmprenadorXXI, dat uitstekende cijfers kan voorleggen.

Uit de 81 businessprojecten die de voorbije vijf jaar aan het programma deelnamen, zijn intussen 34 bedrijven ontstaan terwijl 13 andere ondernemingen nog in de opstartfase zitten.


ACHTERGROND
Het Europese Interreg Ivc onderzoeksproject ETTBio, wat staat voor ‘Effective Technology Transfer in Biotechnology', werd gestart in 2012 en loopt af op 31 december 2014. Het project heeft tot doel om ‘best practices’ in biotechtransfer te identificeren en uit te wisselen tussen zeven Europese regio’s: Dresden (Duitsland), Tartu (Estland), Barcelona (Spanje), Londen (VK), Warschau (Polen), Ostrava (Tsjechië) en Vlaanderen.