Intratuin neemt drastische maatregelen om bij te beschermen

Het bedrijf haalt alle chemische gewas­beschermings­middelen uit de schappen die een risico zijn voor bijen, en gaat ook alleen nog maar planten verkopen die vrij zijn van deze chemicaliën.

Trefwoorden: #bijen, #chemicaliën, #gewasbeschermingsmiddelen, #Greenpeace, #Intratuin, #keurmerk

Lees verder

nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - In april concludeerde Greenpeace na onderzoek dat bedrijven in de sierteelt middelen gebruiken die in verband worden gebracht met de grote bijensterfte.

In het onderzoek waren ook planten getest van Intratuin, de grootste keten van tuincentra in Nederland. Het bedrijf neemt de uitkomsten van het onderzoek dan ook hoog op.

Intratuin haalt onder andere binnen een jaar alle chemische gewasbeschermingsmiddelen uit de schappen die een risico zijn voor bijen, zogenaamde neonicotinoïden. Ook zijn binnen 6 jaar alle planten bij Intratuin vrij van deze chemicaliën.

Het bedrijf wil toeleveranciers aanzetten om helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken. Daarom is, naast de eerder genoemde maatregelen, binnen 8 jaar 2 op de 3 planten bij Intratuin vrij van welk beschermingsmiddel dan ook.

Sterke planten, die geen beschermingsmiddelen nodig hebben, krijgen daarom voorrang. Deze drastische stappen zijn nodig om de bijensterfte een halt toe te roepen.

Belangrijk voordeel is dat consumenten daarmee bij Intratuin sterkere planten aan zullen treffen, die niet afhankelijk zijn van chemische beschermingsmiddelen.

Om niet voor verrassingen te komen staan laat Intratuin een onafhankelijk laboratorium tests uitvoeren zoals Greenpeace ook heeft gedaan. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf samen met certificeerder MPS een strenger en duurzamer keurmerk.

Ook heeft Intratuin verschillende maatschappelijke organisaties uitgenodigd om een klankbordgroep te vormen. Hierin zitten onder meer Greenpeace, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en LTO Nederland.