Belgische bijdrage aan CERN groter dan ooit

Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen vierde gisteren 60ste verjaardag van CERN, een internationaal kernfysicacentrum waarvan België mee aan de wieg stond.

Trefwoorden: #boson, #cern, #Englert, #Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, #fwo, #nucleair, #onderzoek, #research

Lees verder

research

( Foto: Bilfinger, supergeleidende magneet in CERN )

ENGINEERINGNET.BE - België stond in 1954 mee aan de wieg van de Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, het CERN.

Een rondreizende tentoonstelling heeft de afgelopen maanden alle lidstaten aangedaan en ons land krijgt de eer om de rij af te sluiten. De tentoonstelling werd gisteren plechtig geopend in aanwezigheid van koningin Mathilde.

In de academische zitting die de tentoonstelling voorafging, zette Belgische topwetenschappers samen met Rolf-Dieter Heuer, Directeur-Generaal van de CERN Council, de merites van de Belgische bijdrage in de verf, alsook de uitdagingen waarvoor het CERN staat na de recente wetenschappelijke bevestiging van het Brout-Englert-Higgs-bosondeeltje.

FWO ondersteunt het wetenschappelijk onderzoek van CERN intensief, zowel via de reguliere mandaat- en projectprogramma’s als via het Big Science programma.

Voor Vlaamse onderzoekers is het uniek om in dit internationale trefpunt gebruik te kunnen maken van de uitzonderlijke onderzoeksinfrastructuur.

“Het onderzoek dat wij in CERN ondersteunen heeft bovendien een belangrijk katalyserend effect op wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen, en een belangrijke impact op de bedrijfswereld,” bevestigt Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO.


ACHTERGROND
Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. Het FWO financiert excellente onderzoekers en onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse Gemeenschap, maar ook deels van de Federale Overheid en vele bedrijven en stichtingen.