• 26/09/2014

Sims Metals Management kiest WEG-motor voor zijn verbrijzelaar

Sims Metals Management Kiest opnieuw voor WEG voor het ontwerp, de bouw en de levering van een nieuwe, op maat gemaakte hoogspanningsmotor voor zijn metaalrecyclingactiviteiten in het VK.

Trefwoorden: #hoogspanningsmotor, #recyclage, #recycleren, #Sims Metals Management, #verbrijzelaar, #WEG Benelux

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Deze nieuwe 6,6kV 3MW-motor, die perfect overeenstemt met de voetmaten  van de bestaande installatie, was de meest rendabele optie voor de in Newark-Nottinghamshire geïnstalleerde reuzenverbrijzelaar die per dag meer dan 1000 ton schroot verwerkt.

De samenwerking tussen WEG en de Sims Group Ltd. dateert van heel wat jaren geleden, toen de eerste motor werd geïnstalleerd op de Newport-site (VK) van de firma. Een project met uitstekende resultaten en een hoge bedrijfszekerheid dat leidde tot de aankoop van nog eens 10 WEG-hoogspanningsmotoren door Sims.

Bij de meest recente installatie in Nottingham speelde de vraag naar een robuuste, betrouwbare en efficiënte motor een belangrijke rol, maar was de eerste vereiste toch de levering van een motor die perfect zou passen op de voetplaat  van het bestaande systeem, zonder bijkomende engineering.

Op het terrein in Nottingham kan per dag 1200 ton metaalschroot worden verwerkt, afkomstig van een aantal vaste klanten maar ook van de overheid. Sims recycleert autowrakken, industrieel schroot, huishoudtoestellen en eveneens non-ferrometalen.

Het binnengebrachte materiaal gaat via een hellende transportband de verbrijzelaar in, waar het door de snel draaiende hamers in stukken wordt getrokken. De restanten worden dan gesorteerd en de ijzerhoudende materialen worden opnieuw verkocht aan de metaalindustrie.

Ingenieurs van WEG bezochten de installatie om de vereisten voor een nieuwe motor te bespreken en om alle nodige metingen uit te voeren voor het ontwerpteam. Met hun ruime ervaring op dit vlak begrepen ze de hoge omgevingseisen en de verwachtingen van de klant inzake bedrijfszekerheid en rendement.

De behuizing van de 800-framemotor, gebaseerd op de 'M'-motorlijn van WEG, werd zo ontworpen dat de bevestigingspunten en de voetmaat van de nieuwe motor exact overeenkwamen met deze van de oude versie.

Nauwkeurige metingen van de hoogte en de diameter van de aandrijfas moesten zorgen voor een minimale installatietijd en moesten tevens het montageteam van Sims in staat stellen om de motor met een zo klein mogelijk tijdverlies te testen en bedrijfsklaar te maken.

 'We hebben voor het vervangen van de bestaande motor een aantal opties bekeken, onder andere de installatie van een nieuwe OEM-eenheid en de reparatie van de oude motor, maar de meest rendabele oplossing werd ons aangereikt door WEG', aldus Wayne Oscroft, elektrotechnisch ingenieur voor de Noordelijke Regio van Sims Metal Management.

'Het veiligstellen van onze productiviteit is het allerbelangrijkste en omdat de kostenfactor steeds speelt, moesten wij de stilstandtijd als gevolg van de motorvervanging zo klein mogelijk houden en tegelijk kunnen verzekeren dat de nieuwe motor een uitstekend rendement en een optimale bedrijfszekerheid zou leveren.'

'Sims had in het verleden al met WEG samengewerkt voor andere projecten en deze ervaring, gecombineerd met de reputatie van de firma, heeft ons het vertrouwen gegeven om opnieuw een bestelling bij hen te plaatsen. De nieuwe motor werd door onze ingenieurs probleemloos geïnstalleerd en levert een rendement van meer dan 96%, wat zeer goed is voor een motor van deze afmetingen', voegt Wayne toe.

Het materiaal dat uit deverbrijzelaar komt, wordt zorgvuldig gesorteerd en dan doorverkocht aan diverse klanten. De meeste ferromaterialen worden ter plaatse op de trein geladen en zo vervoerd naar tal van ijzer- en staalfabrieken in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in het buitenland. In totaal exporteert Sims jaarlijks zowat 2,5 miljoen ton metaal, waarvan ongeveer 60% naar Zuidoost-Azië gaat.

'Het is ons een waar genoegen op opnieuw met Sims te werken, dit keer voor de levering van een op maat gemaakte motor die eenvoudig kon worden geïnstalleerd en het Sims zo mogelijk kon maken om de stilstandtijd bij vervanging van de bestaande uitrusting tot een minimum te beperken', zegt Gustavo da Silva, Business Development Manager bij WEG.

'De motor die wij hebben aanbevolen, steunt op onze robuuste 'M'-lijn die ontworpen is om een uitmuntend energierendement te leveren en die daarbij betrouwbaar blijft werken in veeleisende industriële omgevingen.'

De 'M'-motorreeks van WEG is ontwikkeld voor bredere toepassingen in het vermogensbereik tot 20MW en met een spanningsbereik tot 13.800V. De motoren van de 'M'-lijn zijn gemaakt van gietijzeren of gelaste stalen platen en gaan prat op fantastische prestaties en een hoog rendement.

Aan de basis van deze prestaties ligt een design dat zorgt voor een voortreffelijke structurele stabiliteit en lage trillings- en geluidsniveaus. Ditzelfde design biedt de gebruiker ook de flexibiliteit om te kiezen uit acht verschillende koelmethodes om aan de eisen van individuele toepassingen te voldoen. <<

Voor meer informatie:
WEG Benelux sa
Rue de l'industrie 30 D - 1400 Nivelles
Tel. +32 (0)67 88 84 20 - Fax +32 (0)67 84 17 48
info-be@weg.net - www.weg.net/be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
WEG Benelux


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.