Biotech.be vraagt tax shelter voor risicovolle biotech KMO’s

Europese kader laat meer flexibiliteit toe voor risicovolle en onderzoeksintensieve sectoren. "We vragen nieuwe coalitie om hier een initiatief te nemen"

Trefwoorden: #bio.be, #Biotech, #biotechnologie, #kmo, #Young Innovative Companies

Lees verder

research

( Foto: Bio.be, Cathy Plasman )

ENGINEERINGNET.BE - Uit de recente studie ‘Global report 2014’ van Ernst & Young blijkt dat Europa minder kapitaal weet aan te trekken dan de VS. Europa hinkt achterop in de ‘capital food chain’ of de toegang tot kapitaal.

Zo stegen in 2013 bijvoorbeeld de investeringen in R&D in de VS met 20 %, terwijl deze met 4 % daalden in Europa.

Bio.be, de Belgische biotechnologie associatie, ziet zich door de studie gesterkt in haar vraag aan de regering om voor Belgische biotechbedrijven een doelgerichter fiscaliteit inzake innovatie en risicofinanciering uit te werken: 'Het Europese kader laat recent meer flexibiliteit toe voor risicovolle en onderzoeksintensieve sectoren met veel KMO’s, zoals de biotechnologie'.

“We vragen de nieuwe coalitie om hier een initiatief te nemen”, stelt Cathy Plasman, Secretaris Generaal van Bio.be. “Ons eerder voorstel van een taks shelter voor de biotech KMO’s past hier perfect in, maar we staan open voor andere oplossingen met dezelfde doelstelling.”

Daarnaast vraagt Bio.be dat de Belgische wetgeving dringend in lijn gebracht wordt met de Europese regelgeving inzake staatsteun, zoals de steuntermijnen voor Young Innovative Companies.

In België is de termijn van 10 jaar nog altijd niet aangepast aan het Europese maximum van 6 jaar, niet tegenstaande het aandringen van de Europese Commissie. "Dit leidt enkel tot problemen voor onze sector, met risico van terugbetaling."