Interface breidt succesvol Net-Works project uit naar Kameroen

Dit project is gericht op het inzamelen van visnetten in kustgebieden van arme landen, om deze te recyclen tot grondstof voor nieuwe tapijttegels.

Trefwoorden: #Aquafil, #garenfabrikant, #Interface, #Net-Works project, #Ossa-meer, #Tapijtfabrikant, #Zoological Society of London

Lees verder

Nieuws

( Foto: Interface - Networks™ )

ENGINEERINGNET.NL - Tapijtfabrikant Interface heeft dit project samen opgezet met de Zoological Society of London (ZSL), waarna het van start ging op de Filipijnen in 2012.

Het project wordt vanaf januari 2015 ook opgezet in de regio rondom het Ossa-meer in Kameroen. ZSL ontving bijna 1 miljoen dollar van het Darwin Initiative, een Brits overheidsprogramma, dat arme landen met een rijke biodiversiteit helpt.

Sinds 2012 is op de Filipijnen bijna 39.000 kilo aan afgedankte visnetten ingezameld. In arme Filipijnse kustdorpen rond de Danajon Bank en het eiland Bantayan, waar koraalriffen en het leven in zee worden bedreigd, verzamelen lokale vissers deze visnetten. Hier bevindt zich één van de zes dubbele riffen die er ter wereld bestaan.

Hiermee hebben circa 4.500 Filipijnse dorpsbewoners een aanvullend inkomen verdient dat gelijkstaat aan 84.000 maaltijden. Ook kunnen zij hun spaargeld veiligstellen en microleningen afsluiten bij zelfbeheerde gemeenschapsbanken die in het kader van het Net-Works project zijn opgezet.

Naar verwachting ondersteunt en versterkt Net-Works de komende drie jaar meer dan 500 hectare beschermde zeegebieden waardoor de biodiversiteit van aquatische ecosystemen kan herstellen.

De ingezamelde netten zijn door de Italiaanse garenfabrikant Aquafil gerecycled tot nylon garen dat Interface gebruikt voor de productie van tapijttegels. Het Net-Works initiatief draagt hiermee bij aan de ambitie van Interface om in 2020 alleen nog 100% gerecycled nylon te gebruiken.

Interface is wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige, stijlvolle, innovatieve modulaire vloerbedekking. In 1994 deed de organisatie de toezegging om in 2020 haar negatieve impact op het milieu te hebben geëlimineerd.

In 2012 is Interface uitgeroepen tot de duurzaamste grote onderneming wereldwijd. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf is ook gevestigd in Nederland.