Nederlandse overheid steekt miljarden euro’s in infrastructuur

Tot en met 2028 wordt er 82 miljard euro geïnvesteerd in aanleg en het beheer en onderhoud van wegen, spoorwegen en vaarwegen.

Trefwoorden: #aanleg wegen en spoorwegen en vaarwegen, #beheer wegen en spoorwegen en vaarwegen, #infrastructuur, #Minister Schultz van Haegen, #Nederlandse overheid, #onderhoud wegen en spoorwegen en vaarwegen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.NL - Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) stelt geld beschikbaar voor de versterking van vijf bruggen over de Twentekanalen, zodat deze geschikt worden voor het steeds zwaardere vracht- en landbouwverkeer.

Ook komt er 165 miljoen euro vrij voor de aanpak van de Noordelijke Randweg Utrecht en ruim 20 miljoen euro voor de elektrificatie van het spoor tussen Zwolle en Wierden. Ook steekt de minister miljoenen in meer en langere treinen op drukke trajecten in de spits.

Dat zijn enkele afspraken die zijn gemaakt bij de overleggen met de regio’s over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Per jaar wordt er gemiddeld bijna 6 miljard euro geïnvesteerd in infrastructuur, wat een stevige impuls aan de economie geeft.

Voor de aanleg van de Rijnlandroute krijgt de provincie Zuid-Holland 550 miljoen euro. Dit project bestaat onder meer uit de aanleg van een nieuwe provinciale verbinding tussen de A4 en de A44.

Staatssecretaris Mansveld trekt meer dan 9 miljoen euro uit om de drukte in de spits op de Maaslijn aan te pakken en de punctualiteit te verbeteren. De provincie Limburg investeert hetzelfde bedrag.

Hiermee wordt de spoorlijn tussen Nijmegen en Venlo deels voorzien van dubbel spoor en uitgerust met een snelle wissel en snelheidsverhogende maatregelen. Ook laat Veolia tot eind 2016 in de spits extra treinen rijden op de Maaslijn.

Tussen Leeuwarden en Sneek gaat vanaf 2018 in de spitsuren ieder kwartier een trein rijden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Fryslan investeren daar gezamenlijk 11,4 miljoen euro in.

Staatssecretaris Mansveld trekt 20,6 miljoen euro uit als bijdrage voor de elektrificatie van de spoorlijn tussen Zwolle en Wierden. Tussen Zwolle en Emmen worden de treinen in de spits verlengd. Het ministerie en de provincie betalen hier gezamenlijk 6 miljoen euro voor.

Verder komt er bijna twee miljoen euro beschikbaar om in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland, Limburg, Overijssel en de Regio Twente reizigers meer gespreid over de dag te laten reizen op de Noordelijke lijnen, Valleilijn, Maaslijn en tussen Zutphen, Hengelo en Oldenzaal en tussen Zwolle en Emmen. Hiermee wordt het bestaande spoor beter benut.

Voor de vaarwegen worden de komende jaren besluiten genomen over de capaciteitsuitbreiding van de sluizen bij IJmuiden, Terneuzen, Eefde en bij de Beatrixsluis.

Voor het herstel van de Roggenplaat in de Oosterschelde wordt 6,3 miljoen euro uitgetrokken. Door zandhonger in de Oosterschelde dreigen de zandplaten te verdrinken, wat grote gevolgen zou hebben voor de zeehonden en honderdduizenden trekvogels in het gebied.

Het herstel is niet alleen belangrijk voor de natuur, maar ook voor de waterveiligheid.