UHasselt-prof Vanhaverbeke brengt nieuw boek over ‘open innovatie’ uit

Hasselt-prof Wim Vanhaverbeke publiceert nieuw boek. 'Open Innovation: New Frontiers' moet academisch onderzoek rond open innovatie versterken. "Ook lowtech kmo’s kunnen hun voordeel doen"

Trefwoorden: #boek, #innovatie, #literatuur, #onderzoek, #open innovatie, #research, #vanhaverbeke

Lees verder

research

( Foto: Prof. Vanhaverbeke )

ENGINEERINGNET.BE - “Academisch onderzoek is pas écht geslaagd als het ook buiten de universiteitsmuren een verschil maakt”, aldus professor Vanhaverbeke.

Vanhaverbeke, een wereldautoriteit op het vlak van open-innovatiemanagement en verbonden aan de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen, schreef het boek samen met Joel West en Henry Chesbrough, die de term ‘open innovatie’ in 2003 lanceerde.

Langetermijnstrategie
‘Open innovatie’ is een langetermijnstrategie waarbij bedrijven intensief samenwerken met andere bedrijven en kenniscentra om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen of optimaliseren.

Het boek dat prof. dr. Wim Vanhaverbeke acht jaar geleden – eveneens samen met Henry Chesbrough en Joel West – schreef, bracht niet alleen het academisch onderzoek rond open innovatie in een stroomversnelling. Hun inzichten inspireerden ook professionals die geconfronteerd werden met de uitdagingen die met deze nieuwe manier van innoveren gepaard gingen.

“De voorbije tien jaar zijn er enorm veel academische publicaties over open innovatie verschenen en tóch laten we nog te veel kansen liggen”, zegt professor Vanhaverbeke.

“Zo is het concept nog te weinig geïntegreerd in de mainstreamliteratuur rond innovatiemanagement en wordt het topic vooral benaderd op bedrijfsniveau – terwijl ook het grotere netwerkniveau en het bescheidener projectniveau ons interessante inzichten kunnen bijbrengen."

"Er is ook nog te weinig aandacht voor hoe open innovatie werkt in kmo’s; hoe multinationals optimaal kunnen gebruikmaken van kenniscentra over de hele wereld; en hoe open innovatiemoet toegepast worden voor sociale innovatie bij ngo’s en overheden. Ook de link tussen het academisch onderzoek en de praktijk – het managen en organiseren van open innovatie – kan nog een stuk beter.”

Lowtech kmo’s
Hoewel het concept van Open Innovation al tien jaar bestaat, wordt het vandaag nog steeds niet door alle bedrijven omarmd.

“Degenen die het al succesvol gebruiken, gaan er vaak ook anders mee om. Die diversiteit in de verschillende applicatievelden moeten we in het academisch onderzoek goed in kaart brengen en analyseren. Met dit boek willen we daarvoor alvast een eerste aanzet geven”, aldus Vanhaverbeke.

Grote multinationals ontwikkelen tegenwoordig vaak innovatieve producten in BRIC-landen, om ze van daaruit wereldwijd te verspreiden.

Vanhaverbeke: “Die innovatieketen zal anders verlopen dan die van een kleiner bedrijf, dat – in een regionaal innovatiesysteem – de krachten bundelt met lokale partners. En tóch kunnen ook lowtech kmo’s veel voordelen halen uit een open-innovatiestrategie."

"Denk maar aan donsdekenfabrikant Quilts of Denmark, die op basis van bestaande NASA-technologie een donsdeken ontwikkelde dat de temperatuur onder het deken constant houdt – volgens artsen en slaapspecialisten een cruciale factor om goed te kunnen slapen."

"Curana is dan weer een schitterend Vlaams voorbeeld: dit kleine toeleveringsbedrijf groeide in vijftien jaar tijd uit tot een heuse trendsetter in de markt van fietsaccessoires via een netwerk van innovatiepartners.”

Verschil maken
“Open innovatie heeft nog veel meer in zijn mars. Deze innovatiestrategie kan het verschil maken, niet alleen voor bedrijven, maar ook voor overheden, ngo’s en netwerkorganisaties. En academisch onderzoek moet organisaties hierbij helpen”, aldus Vanhaverbeke.

“Vandaag zie je dat het academisch onderzoek rond open innovatie nog te vaak zijn eigen weg gaat – los van de reële behoeften van bedrijven en organisaties die dan maar zelf managementtools proberen op te zetten om op een succesvolle en open manier te innoveren."

"Met ons boek willen wij die brug helpen slaan tussen de academische wereld en het bedrijfsleven.”