VOKA geeft eerste lifetime achievement award aan Marc Van Montagu

Prof. Em. Marc Van Montagu is de eerste laureaat van de ‘Voka Legend’ award , uitgereikt door Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen omwille van zijn grote maatschappelijke inzet.

Trefwoorden: #Kamer van Koophandel, #spin-off, #Universiteit Gent, #Van Montagu, #VOKA award, #VOKA legend award

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - De Gentse Prof. Em. Marc Van Montagu, is een wetenschapper van absoluut topniveau en professor in de chemie en de biotechnologie.

Hij maakte wereldwijd faam als pionier in de moleculaire plantenbiologie. Als ondernemer lag hij mee aan de basis van de oprichting en de uitbouw van spin-offs van zijn laboratorium aan de UGent.

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen: “Prof. Van Montagu toonde zich niet enkel een prominent wetenschapsman maar tegelijk ook een uitzonderlijk ondernemer.

Hij lag immers mee aan de basis van de oprichting en de uitbouw van spin-offs van zijn laboratorium aan de Universiteit Gent. Dat resulteerde in vermaarde ondernemingen zoals Plant Genetic Systems en Cropdesign.

Op die manier leverde hij een grote bijdrage aan de hele biotechontwikkeling in en rond Gent; een domein waarin wij hier meer dan 5.000 hoog opgeleide mensen tewerk stellen en zonder meer tot de internationale top behoren.”

Maar de award ‘Voka Legend’, uitgereikt door Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, wil vooral iemand bedanken voor zijn grote maatschappelijke bewogenheid. Prof. Van Montagu toonde veel belangstelling voor complexe problemen als de voedselvoorziening in derdewereldlanden en ontwikkelde bijvoorbeeld ook alternatieven voor het gebruik van schadelijke herbiciden.

Marc Van Montagu blijft op zijn 81ste nog erg actief. Hij is o.m. president of the European Federation of Biotechnology en chairman of the Institute of Plant Biotechnology for Developing Countries.

Hij heeft een onverwoestbaar geloof in de mogelijkheden van de (onder)zoekende mens. Tijdens een Voka-debat met voor- en tegenstanders van biotech, enkele maanden geleden zei prof. Van Montagu treffend: “Je kan je ogen niet sluiten voor kennis. Ervaring leert dat de mensheid hier correct mee omgaat. Daar moeten we vertrouwen in hebben”.

Tijdens de verkiezing voor de Voka Ambassadeur ontving prof. Van Montagu uit handen van Voka-erevoorzitter Luc De Bruyckere – die ook de laudatio uitsprak - een miniatuuruitvoering van een ‘Legend’-symbool.

Dit ereteken wordt later dit jaar ook aangebracht in een nieuwe ‘Walk of Fame’, op de esplanade voor de Voka Box, het hoofdkwartier van Voka Oost-Vlaanderen in Gent.