Van Hool brandstofcelbussen voor De Lijn Antwerpen

Sinds begin deze maand worden vijf brandstof­celbussen ingezet door De Lijn in Antwerpen. Deze bussen stoten geen schadelijke stoffen uit en zijn 3 keer stiller dan een gewone bus.

Trefwoorden: #brandstofcelbus, #co2, #De Lijn, #hybride aandrijving, #uitstoot, #Van Hool, #Vlaamse Vervoersmaatschappij, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - Van Hool heeft vijf brandstofcelbussen geleverd aan de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn. Deze bussen die aangedreven worden door waterstof produceren geen schadelijke uitstoot en zijn uiterst stil.

Filip Van Hool, CEO: “Deze brandstofcelbussen, die in Koningshooikt ontwikkeld en gebouwd werden, bewijzen eens te meer dat producten met hoge toegevoegde waarde nog steeds in België kunnen geproduceerd worden. De hybride brandstofcelbus is vandaag ongetwijfeld het meest milieuvriendelijke openbaar vervoersmiddel op de markt.”

De bussen van De Lijn tanken bij Solvay die, ingevolge haar industriële productie in de haven van Antwerpen, de overvloedige restwaterstof kan omzetten in enerzijds elektriciteit (1MW eenheid) voor eigen behoefte, en anderzijds kan gebruiken om de bussen van De Lijn te bevoorraden.

Dankzij de hybride aandrijving (brandstofcel en batterijen) zullen de bussen, met een tankinhoud van 40 kg waterstof aan boord, een volledige dagtaak van de geplande 350 km kunnen uitvoeren bij De Lijn.

De brandstofcelbussen zijn 13 meter lang en hebben drie assen. De bus telt 37 tot 42 zitplaatsen en biedt in totaal plaats aan 94 reizigers. De brandstofcel vormt samen met de lithium batterijen en de elektromotoren, de basis van de aandrijving.

De aandrijving van de bus is hybride elektrisch. Enerzijds wordt waterstof in de brandstofcel omgezet in elektriciteit, met waterdamp als enige uitstoot, en anderzijds zorgen de batterijen voor bijkomende aandrijving waar en wanneer dit nodig is. Dankzij deze hybride aandrijving en het hergebruik van de remenergie is het waterstofverbruik beperkt tot ongeveer 40 kg per bus per dag.


Over Van Hool
Het is een Belgisch onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen, werd opgericht in 1947 en is gevestigd in Koningshooikt. Het bedrijf telt ruim 4.750 medewerkers wereldwijd, waarvan het grootste deel uiteraard in de productievestigingen in Koningshooikt en Bree (België) en in Skopje (Macedonië).