ING InvesteringsBarometer: ondernemers MKB positiever over 2015

Het MKB is over het algemeen positief gestemd over 2015. Helaas vertaalt zich dat vooralsnog niet in concrete investeringsplannen, stelt ING Economisch Bureau in Nederland.

Trefwoorden: #conjunctuur, #economie, #ing, #ing economisch bureau, #ing investeringsbarometer, #investeringsbarometer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.NL – Volgens de ING InvesteringsBarometer verwacht een derde van de ondernemers dat hun omzet en financiële situatie het komende jaar verbeteren. De helft denkt dat deze variabelen gelijk blijven, terwijl een minderheid verslechtering voorziet.

Helaas vertalen deze positieve verwachtingen zich vooralsnog niet in concrete investeringsplannen. De ING InvesteringsBarometer, graadmeter voor de investeringsbereidheid van ondernemers in het MKB, blijft in de min (-8). Daarmee is slechts een lichte verbetering zichtbaar ten opzichte van juni, toen de Barometer op -9 eindigde .

De verklaring daarvoor valt te zoeken in het lastige jaar dat ondernemend Nederland in 2014 doormaakte, ondanks het beginnend economisch herstel. Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers zag het ondernemingsklimaat de afgelopen 12 maanden niet verbeteren. Ook wat betreft de financiële positie van hun bedrijf, zagen ondernemers het afgelopen jaar eerder een verslechtering dan verbetering.

Gelukkig lijkt het tij het komende jaar echt te keren. Over de komende 12 maanden zijn ondernemers over het algemeen positief gestemd. Zo verwacht 34% een hogere omzet te genereren. Slechts 18% verwacht een omzetdaling, terwijl 44% denkt dat zijn of haar omzet gelijk zal blijven. Ook voorziet bijna een derde een verbetering in de financiële situatie van hun onderneming in 2015.

Het is duidelijk dat ondernemers vooralsnog de kat uit de boom kijken, stelt ING Economisch Bureau: 'Ondanks positieve vooruitzichten voor 2015 is men voorzichtig als het gaat om het doen van investeringen. Vooral kleinere bedrijven (maximaal 50 medewerkers) zijn terughoudend. Veel ondernemers proberen eerst op adem te komen. Ook de oplopende spanningen in de wereld hebben het vertrouwen geen goed gedaan'.


ACHTERGROND
De uitkomsten in dit rapport zijn gebaseerd op het onderzoek dat in november 2014 werd uitgevoerd onder ondernemend Nederland. In totaal zijn ruim 1.600 ondernemers (directeur/eigenaren) ondervraagd door middel van webmail onderzoek. De doelgroep betreft het gehele midden - en kleinbedrijf, bestaande uit ondernemingen met maximaal 250 werknemers.