Restauratiepremie voor badzalengebouw mijnsite Beringen

Vlaams erfgoedminister Geert Bourgeois, kent een premie van 556.000 euro toe aan Be-Mine voor de restauratie van het badzalengebouw van de voormalige steenkoolmijn in Beringen.

Trefwoorden: #badzalengebouw, #Be-Mine, #herstructurering, #herstructurerings- en restauratieproject, #Limburg, #mijnsite, #restauratie, #steenkoolmijn, #strategisch actieplan Limburg

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koplamp Architecten )

ENGINEERINGNET.BE - Deze restauratie kadert in Mijn-wereld, een breder herstructurerings- en restauratieproject van de mijnsite.

Het maakt deel uit van het Strategisch Actieplan voor Limburg (Salk). Met de premie zullen de gevels, de daken en het buitenschrijnwerk van het gebouw gerestaureerd worden. Ook het interieur is aan restauratie toe.

Een aantal beschilderingen wordt hersteld en er worden verlaagde plafonds aangebracht. Het is de bedoeling dat het bestaande mijnmuseum op termijn verhuist naar het badzalencomplex, de kolenwasserij, de passerelle en de losvloer van de site.


ACHTERGROND
De protocolovereenkomst van de Vlaamse regering van 29 mei 2009 legt de basis voor een meerjarig subsidiëringengagement voor de restauratie en herbestemming van de als monument beschermde mijnsite van Beringen.

Mijn-wereld moet de site invullen met woongelegenheden, kantoren, bedrijven. Er zal ook ten dienst staan van toerisme, recreatie en cultuur. De ontwikkeling van de mijnterreinen zal gebeuren via het PPS-project 'Mijn Wereld”'van de ontwikkelingscombinatie DMI – Van Roey Project – LRM.