Nederlandse wereldprimeur: biologisch afbreekbare koffiecapsules

Peeze Koffie heeft een composteerbare capsule voor Nespresso apparaten ontwikkeld: de cups zijn gemaakt van bioplastic en volledig zuurstofdicht, zodat er geen aluminiumfolie nodig is.

Trefwoorden: #biologisch afbreekbare koffiecapsules, #bioplastic, #Horecava 2015, #Max Havelaar-keurmerk, #Nespresso, #Peeze Koffie, #suikerrietresidu, #zuurstofdicht

Lees verder

Nieuws

( Foto: Peeze koffie )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens de Horecava 2015 presenteert Peeze Koffie een bijzondere innovatie: een biobased koffiecapsule om zo het drinken van koffie verder te verduurzamen, zowel binnen de zakelijke markt als thuis. De capsules zijn vanaf maart 2015 leverbaar.

De gepatenteerde capsules van Peeze zijn gemaakt van een hernieuwbare grondstof, namelijk suikerrietresidu, en gecertificeerd composteerbaar waardoor ze gewoon bij het GFT afval kunnen. Ze zijn gevuld met kwalitatief hoogwaardige 100% Arabica en gecertificeerde koffie.

De kwaliteit van de koffie is gegarandeerd door de zuurstofbarrière van de capsule. De capsule hoeft dan ook niet apart verpakt te worden in een folie. Deze innovatie is een alternatief voor bestaande plastic en aluminium capsules.

Momenteel wordt wereldwijd tussen de 10 tot 12 miljard capsules geconsumeerd. In 2014 belandden alleen al in Duitsland 2.55 miljard aluminium en plastic capsules bij het afval. In 2020 zijn dat er naar schatting meer dan 20 miljard.

Op de Horecava kunnen bezoekers een live demonstratie van de capsules bijwonen op de stand van Peeze. De demonstratie zelf wordt verricht door PIP, de volautomatische robotbarista.

PIP, afkorting voor Peeze Intelligence Program, is een robotbarista die geheel zelfstandig een smaakvolle espresso voorzet, gemaakt met een innovatieve koffiecapsule.

De capsules zijn binnenkort verkrijgbaar in drie smaken: Espresso, Lungo en een Specialty koffie uit Ethiopië Sidamo.

Peeze is de enige Nederlandse koffiebranderij die 100% gecertificeerde koffie levert. Het bedrijf koopt enkel nog gecertificeerde koffiebonen in, om te branden en te verkopen.

Alle koffie heeft het Max Havelaar-keurmerk, het BIO-keurmerk of het Rainforest Alliance-keurmerk.

Deze koffie is ook 100% klimaatneutraal. Hierbij zijn de klimaateffecten in de koffieketen tot nul teruggebracht via reductie en compensatie van de CO2-uitstoot.

Compensatie gebeurt bij de bron: op de plantages in Ethiopië. Peeze is partner in het Fairtrade Carbon Partnership, opgezet door Stichting Max Havelaar (Fairtrade) en ICCO.