Innovation Fund start met 13 miljoen euro investeringskapitaal

Onlangs werden bij essenscia de oprichtingsakten van het Innovation Fund ondertekend. Het startkapitaal werd bijeengebracht door chemische en life sciences bedrijven en andere investeerders.

Trefwoorden: #chemie, #chemie, #chemiesector, #chemische sector, #essenscia, #Innovation Fund, #investeringen, #petro-chemie, #petrochemische sector

Lees verder

nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - Het Bedrijven- en innovatiecentrum van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (EEBIC) zal het fonds beheren en voornamelijk investeren in innoverende bedrijven uit de chemie en life sciences.

De investeringen zullen hoofdzakelijk gebeuren in de vakgebieden materiaalkunde, procestechnologie, cosmetica en hygiëne, biowetenschappen en recyclage. Het fonds is opgericht voor een periode van 12 jaar, waarvan 6 investerings- en 6 desinvesteringsjaren (+ eventueel 2 jaar extra), en heeft de vorm van een naamloze vennootschap.

Het EEBIC is, onder leiding van Olivier Belenger, de onafhankelijke beheerder van het fonds. Aandeelhouders die 500.000 euro of meer investeren, zijn vertegenwoordigd in de raad van bestuur, terwijl investeerders die meer dan een miljoen euro bijdragen, samen met de voorzitter en twee leden van de Innovatiekring lid zijn van het investeringscomité, waarin ook experts uit de chemie en specialisten uit de financiële sector zitting hebben.

Pol-Henry Bonte, handelsingenieur van de Solvay Business School en gespecialiseerd in fusies en overnames, zal het fonds leiden zodra de raad van bestuur zijn goedkeuring gegeven heeft.

Het ontstaan van het project gaat terug op de organisatie van de eerste essenscia Innovation Award. Deze innovatiewedstrijd, voorgezeten door François Cornélis, de voormalige CEO van Petrofina en Vice-Voorzitter van Total, wil de talrijke innoverende projecten van de Belgische chemie en life sciences sector in de kijker zetten.

Door het grote succes werd besloten om de Innovatiekring op te richten, een permanente structuur die innoverende start-ups en KMO’s uit de chemie en life sciences begeleidt en adviseert bij het vermarkten van hun projecten.

De Innovatiekring verenigt 13 voormalige CEO’s en academici uit de sector die belangeloos hun medewerking verlenen en geniet de steun van essenscia, Deloitte, de KUL en de UCL. Sinds zijn oprichting begeleidde de Innovatiekring een twintigtal projecten, waarvan er nu een aantal tot rijping komen en financiering behoeven.

Omdat België geen aangepaste financieringsstructuur kent die aan deze nood beantwoordt, werd het Innovation Fund opgericht.

De investeerders komen allemaal uit de sector (Total, Solvay, BASF, Carmeuse, Sioen, Recticel, Soudal, Domo, LRD, de leden van de Innovatiekring, baron Daniel Janssen en de familie Solvay) of uit de financiële wereld (FPIM, SRIW, Samvrinvest, Meusinvest, IMBC en ING).

In de loop van de volgende maanden zal het fonds zich vooral toeleggen op de selectie van de eerste dossiers.