Slimmere aanpak asset management na herindeling gemeenten

Een symposium van ingenieursbureaus leidde tot de conclusie dat het herindelen van gemeenten tot professioneler en goedkoper beheer en onderhoud van de openbare ruimte zou leiden.

Trefwoorden: #asset management, #beter beheer, #herindeling gemeenten, #MaxGrip, #Witteveen+Bos

Lees verder

Nieuws

( Foto: Witteveen+Bos )

ENGINEERINGNET.NL - Experts van gemeenten, waterschappen, provincies en bedrijven verantwoordelijk voor het beheer van onder andere wegen, kanalen en sluizen bogen zich samen met Witteveen+Bos en MaxGrip over asset management in Noord-Nederland.

De drie noordelijke provincies beschikken over meer dan 23.000 kilometer wegen, 4.500 kilometer boezemwaterkeringen en drie- tot zesduizend bruggen. De gezamenlijke waarde van deze wegen, dijken, bruggen en gemalen bedraagt meer dan honderd miljard euro.

Sprekers van Witteveen+Bos en Wageningen Universiteit constateerden dat heringedeelde gemeenten sneller leren dan andere gemeenten.

In dunbevolkte gebieden als Fryslân, Groningen en Drenthe is efficiënt en goedkoop beheer van publieke werken steeds belangrijker. Door bevolkingskrimp dalen belastinginkomsten, terwijl het aantal wegen en bruggen niet afneemt.

‘De techniek stelt ons steeds beter in staat om te herkennen welke objecten aan vervanging toe zijn en welke nog jaren meekunnen’, aldus Lindy Molenkamp, verantwoordelijk voor wegen, bruggen en sluizen in de provincie Overijssel.

Jelle Agema van Wetterskip Fryslân geeft aan: ‘Voor inrichting en beheer is integraal een overgang ingezet van ‘onbewust risico’s lopen’ naar ‘bewust risico’s nemen’. Bij vervanging en renovatie van bijvoorbeeld gemalen kan dan een betere afweging worden gemaakt voor het investerings- en grootonderhouds-programma. Dit resulteert in een goede balans tussen prestaties van de infrastructuur, aanvaardbare risicoprofielen en kosten’.

Harm Post, directeur Groningen Seaports: ‘Slim beheer van havens is een onderdeel van onze groeistrategie. Zo zie ik ook de Direct Line, de elektriciteitsverbinding die we van Delfzijl naar Duitsland willen leggen om te kunnen profiteren van goedkope elektriciteit. Slim beheer betekent soms ook investeren’.