VDS opent dit jaar vierde cash & carry

In Waver bouwt VDS Food een gloednieuwe cash & carry annex distributiecentrum.

Trefwoorden: #cash & carry, #distributie, #distributiecentrum, #frigoruimte, #fruit, #groenten, #VDS Food, #Waver, #zuivel

Lees verder

Nieuws

( Foto: VDS Food )

ENGINEERINGNET.BE - In 2006 kocht VDS Food een stuk bouwgrond in het industrieterrein van Waver met de bedoeling er een derde cash & carry te bouwen, inclusief een logistiek centrum voor de toelevering in Waals-Brabant, Namen en Charleroi.

Helaas bleek het terrein vervuild te zijn door een kerosinelek in een pijpleiding van de NAVO. Hierdoor werd de bouwvergunning geweigerd. Na zes jaar onderhandelen werd met de stad Waver uiteindelijk een grondruil overeengekomen.

VDS Food kreeg een ander terrein dat zich in vogelvlucht op vijfhonderd meter van het oorspronkelijke bevindt. Maar omdat dit totaal anders van vorm was, kon niet meteen worden gebouwd.

De architect moest de plannen aanpassen en een nieuwe bouwvergunning diende te worden aangevraagd. Maar in augustus 2014 konden de werken dan eindelijk worden gestart.

Het terrein in Waver is +/- 10.000 m², waarvan 4.400 m² wordt bebouwd. Het gaat om een constructie in beton en staal. De inkom leidt naar de cash & carry die zal uitgerust zijn met diepvriesbakken, alsook een vis- en vleestoog.

Daarachter bevindt zich een hoge ruimte (tot aan het dak) waarin de droge voeding, conserven, wijnen, ... in stapelrekken zullen worden geplaatst.

Deze is vrij toegankelijk voor de klanten en hetzelfde geldt voor de frigoruimte voor groenten, fruit en zuivel die zich in het verlengde bevindt.

Aan de ene kant van de hoge ruimte bevinden zich de ateliers waar vlees wordt versneden op vraag van de professionele klanten en vis wordt ontveld, ontschubd en versneden volgens de wensen van de klant.

Verder zijn er nog verschillende opslagfrigo’s, een lokaal om ijs te maken voor de opslag en het vervoer van verse vis, en een lokaal om bakken en werkmaterieel schoon te maken.

Over de volledige langszijde van het gebouw is er een grote diepvriesopslagruimte voorzien. De klanten kunnen zich via deurtjes in de winkel rechtstreeks daaruit bedienen, en de medewerkers van VDS Food kunnen direct vanuit de diepvries aanvullen.

Tenslotte is er nog een gekoelde expeditieruimte waar de bestellingen worden klaargemaakt voor distributie, en een gekoelde garage waarin de bestelwagens kunnen worden geladen. Enkel boven het eerste gedeelte van de cash & carry is een tweede niveau.

Daar zullen de burelen, refter, archiefruimte en de douches/kleedkamers voor het personeel worden ondergebracht.

Energiezuinigheid loopt als een rode draad doorheen het ontwerp. Zo is het gebouw beter geïsoleerd dan de recente normen voorschrijven: zowel het dak als de muren kregen 10 cm PIR; in de diepvriesruimte is dat zelfs 20 cm. Er is maar één kleine strip ramen (voor de kantoren) voorzien en deze bestaan uit extra-isolerend glas.

Verder zal een zonneboiler worden geïnstalleerd om warm water aan te maken voor het reinigen van de ruimtes, materieel en vrachtwagens. Het dak is stevig genoeg om er op termijn PV-panelen op te plaatsen.

De burelen worden verwarmd en gekoeld met lucht/lucht-warmtepompen. Qua ventilatie zal voornamelijk van ‘free cooling’ worden gebruik gemaakt. Tenslotte zullen de winkel en burelen met LED worden verlicht.

Tegen september zou het gebouw operationeel moeten zijn. Vanaf dan zal VDS Food vanuit haar twee vestigingen in Brussel nog enkel het centrum beleveren. Al de rest zal vanuit Waver en Luik worden verdeeld, afhankelijk van de afstand.

Op termijn zou deze nieuwe vestiging goed zijn voor een dertigtal nieuwe banen.


Over VDS Food
Het bedrijf ontstond een vijftigtal jaar geleden, maar kende pas echt succes toen boekhouder-fiscalist Stéphane Van de Moortele de zaak in 2001 overnam.

Hij introduceerde het principe van cash & carry, moderniseerde de uitvalsbasis in Brussel en breidde het assortiment uit met droge producten, conserven, kruiden, verse vis, wijnen, diepvriesproducten (en sedert een paar jaar ook verse groenten en fruit).

Enkele jaren werd ook een vestiging in Luik geopend, en daarna werd een tweede cash & carry in Brussel geopend (droge producten, wijnen en non-food). VDS Food richt zich voornamelijk op de horeca.