NXP trekt 12 miljard dollar uit voor overname Amerikaanse chipfabrikant

Door de overname van de kleinere concurrent, Freescale Semiconductor, wil NPX kosten besparen en hun marktaandeel laten groeien.

Trefwoorden: #automotive, #chip fabrikant, #Freescale Semiconductor, #industrie, #n Motorola, #NPX, #overname, #Philips

Lees verder

Nieuws

( Foto: NXP )

ENGINEERINGNET.NL - Chipfabrikant NXP en het in het Texaanse Austin gevestigde Freescale, hopen de transactie in de tweede helft van dit jaar af te ronden. Aandeel- en toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven.

Het samenvoegen van beide bedrijven creëert een bedrijfswaarde van meer dan 40 miljard dollar en genereert een jaarlijkse omzet van circa 10 miljard dollar. Hierdoor staat het bedrijf gelijk op nummer 8 in de wereldtop van chipfabrikanten. NXP wordt nu de grootste chipproducent in de sectoren automotive en industrie.

De overname van Freescale is één de grootste overnames ooit gedaan door een Nederlandse onderneming. De aankoop, voor een groot deel in aandelen, maakt NXP in beurswaarde groter dan voormalig moederbedrijf Philips.

NXP heeft activiteiten in meer dan 25 landen en behaalde in 2014 een omzet van 5,7 miljard dollar. Ook Freescale is in meer dan 25 landen actief en realiseerde voor 4,6 miljard dollar aan opbrengsten vorig jaar.

Freescale, de voormalige chiptak van Motorola, kwam voor het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis voor 17,6 miljard dollar in private handen en werd daarna weer deels naar de beurs gebracht.