Fernand Huts haalt afvalverwerker Indaver terug naar Vlaanderen

Het is Fernand Huts van Katoen Natie menens met de uitbouw van zijn bedrijf als engineeringgerichte groep. Na een participatie in Elia, neemt hij nu afvalverwerker Indaver over.

Trefwoorden: #delta, #elia, #fernand huts, #huts, #indaver, #milieu holding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Katoen Natie )

ENGINEERINGNET.BE - Huts maakte vroeger al duidelijk méér toegevoegde waarde te willen creëren in zijn organisatie. Hij mikt daarvoor in de eerste plaats op meer technisch georiënteerde assets.

In oktober van vorig jaar verraste hij vriend en vijand door bekend te maken de grootste privé-aandeelhouder van de Belgische transmissienetbeheerder Elia te zijn geworden. Die strategische zet verantwoordde hij met de uitspraak 'we willen opschuiven in de richting van een ingenieursbedrijf'.

Door afvalverwerker Indaver over te nemen, zet hij alvast een grote stap in deze richting. Dat Indaver in de etalage stond van de Nederlandse hoofdaandeelhouder Delta, was al langer bekend. De Nederlanders hadden een belang van 75%, maar zagen zich gedwongen te verkopen om hun schuldenberg af te bouwen.

De overname van Delta's aandelenpakker speelde de voorbije dagen af rond drie kandidaten: Attero, Suez Environment en Katoen Natie. Deze laatste aarzelde niet om zijn troef van Vlaamse verankering op tafel te gooien. Of met de woorden van Huts: 'Het kroonjuweel Indaver komt terug naar Vlaanderen'.

Het is dus Katoen Natie die de 75%-participatie van Delta in Indaver voor een overnamebedrag van 416 miljoen wist binnen te halen. Hij legt bovendien meteen een uitkoopbod voor de overige aandeelhouders - de Vlaamse Milieu Holding van de overheid (16%) en zes industriebedrijven (samen 9%) - op tafel: zij kunnen tot eind van dit jaar hun participatie aan dezelfde prijs per aandeel verkopen.

Indaver heeft onder de vleugels van Delta een mooi traject afgelegd. Zo heeft het een belangrijke participatie kunnen nemen in verwerkingsinstallaties voor industrieel en gevaarlijk afval in Duitsland en is daardoor nummer 1 in Europa voor de thermische verwerking van dit afval.

In Nederland werden de activiteiten van Delta Milieu geïntegreerd in Indaver en komt er een nieuwe vergistingsinstallatie voor organisch afval in Alphen aan den Rijn. In Ierland werd in Meath de eerste waste-to-energy installatie gebouwd en in België werd in Antwerpen een nieuwe installatie gebouwd voor de verwerking van medisch afval.

De woorden van Indaver 's CEO ir Paul De Bruycker in september van vorig jaar gaven overigens al een indicatie van het belang dat het bedrijf aan Vlaamse verankering hecht: "We willen onze verdere internationale expansie realiseren vanuit een sterke Vlaamse verankering met behoud van het kennis- en expertise centrum in Vlaanderen".


ACHTERGROND
Indaver beheert met 1700 medewerkers jaarlijks zo’n 5 miljoen ton afval. In 2013 realiseerde het een omzet van 526 miljoen euro. De onderneming exploiteert installaties op 32 locaties in België, Nederland, Duitsland, Ierland, Portugal en Italië en is commercieel actief in heel Europa.