Problemen met douaneaangifte voor exporterende ondernemers

DHL Express heeft samen met UNIZO bij 422 exporterende bedrijven gepeild naar hun ervaringingen met de douaneaangifte. 60% van de exporterende ondernemers heeft soms problemen.

Trefwoorden: #aangifte, #DHL, #DHL express, #douane, #KMO, #logistiek, #pakket, #pakketten versturen, #problemen met aangifte, #UNIZO, #workshop

Lees verder

Nieuws

( Foto: DHL )

ENGINEERINGNET.BE - De vertraging die ondernemers oplopen door douanecontroles blijkt het grootste pijnpunt.

Maar ook de onbereikbaarheid van de douane en problemen bij het vaststellen van de invoerrechten brengen ondernemers in de moeilijkheden.

Naast tijdverlies hebben problemen met de douaneaangifte voor 6 op 10 ondernemers ook financiële gevolgen. De bedragen kunnen hoog oplopen.

Voor een kwart van de ondernemers in dat geval gaat het over ruim 100 euro op jaarbasis.

Maar evenveel ondernemers spreken van meer dan 1.000 euro per jaar. 1 op 10 exporteurs verliest zelfs ruim 5.000 euro op jaarbasis.

UNIZO kaartte deze problematiek al in 2011 aan. Constructief overleg met de betrokken diensten leidde toen onder meer tot een 24/24u-dienstverlening, meer automatisering en vaste contactpersonen voor klanten.

In vergelijking met 2011 is er dus zeker een verbetering. Blijkbaar zijn heel wat procedures en formaliteiten op het lijf geschreven van grote bedrijven, maar niet van KMO’s.

Om KMO’s beter te wapenen tegen eventuele douaneproblemen wordt op 16 juni in Vilvoorde voor de zesde keer de workshop ‘Transport en doune’.