3,1% stijging van Belgische octrooiaanvragen

Het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB) is in 2014 verder gegroeid tot 274.000. Er werden 2264 octrooiaanvragen ingediend, een stijging van 1,8%.

Trefwoorden: #agfa-gevaert, #EOB, #Europees Octrooibureau, #imec, #octrooi, #octrooiaanvraag, #Solvay

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Door deze stijging is de negatieve trend van de laatste drie jaar gekeerd, en dat met een sterkere groei dan de gemiddelde groei in de 38 EOB-lidstaten, die 1,2% bedroeg.

De stijging van het aantal octrooiaanvragen afkomstig uit Europa onderstreept het belang van octrooi-intensieve industrieën als een solide basis voor de Europese kenniseconomie.

Zij bevorderen het concurrentievermogen, de economische kracht en de banenmarkt van Europa.”

IMEC (147 aanvragen), Solvay (98 aanvragen), Agfa-Gevaert (76 aanvragen) staan in de top drie van de Belgische octrooiaanvragers.

De drie belangrijkste technologiegebieden waarvoor het EOB Belgische octrooiaanvragen ontving, waren ‘medische technologie’ (7% van de aanvragen), ‘speciale machines’ (eveneens 7%) en ‘biotechnologie’ (6%).

De aanvraagstatistieken wijzen erop dat Belgische bedrijven in het bijzonder gespecialiseerd zijn in de categorieën ‘halfgeleiders’, ‘materialen en metallurgie’ en ‘microstructuur en nanotechnologie’.

Uit een analyse van een representatieve steekproef van diensten aangevraagd bij het EOB in 2014 blijkt dat 30% van de aanvragers behoort tot het segment van de kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's).

Dit wijst op de belangrijke rol die het EOB speelt als dienstverlener voor kleinere bedrijven.

Ongeveer 6% van de aanvragen kwam van onderzoeksinstellingen of universiteiten; 64% kwam van grote bedrijven.


(foto's: EOB)