Managers enthousiast over concept van jongeren voor veiligheid op werkvloer

2B Safe en Bayer MaterialScience winnen de West Vlaamse Creativiteitsmarathon met een origineel idee om ongevalvrij te werken: de 'safety buddy'. Beleidsmakers en CEOs zijn enthousiast.

Trefwoorden: #2B Safe, #Bayer MaterialScience, #biotechnologie, #chemische industrie, #essenscia, #farmaceutische industrie, #jongeren veiligheid werk, #kunststoffen, #life sciences, #safety buddy, #wedstrijd veiligheid werf

Lees verder

nieuws

( Foto: essencia )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de tweedaagse marathon in de Budafabriek in Kortrijk kregen 82 leerlingen uit tien scholen de opdracht om in gemengde teams een creatieve oplossing te bedenken voor uitdagingen geformuleerd door drie ondernemingen uit de sector van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences (farmaceutische industrie en biotechnologie):

  • Bayer MaterialScience (Tielt)
    Bedenk een systeem dat werknemers motiveert er alles aan te doen om een volledig kalenderjaar ongevalvrij te werken.
  • Proviron (Oostende)
    Bedenk een campagne rond nieuwe veevoederingrediënten in de strijd tegen resistentie.
  • Quadrant (Tielt)
    Hoe de betrokkenheid en engagement van jonge medewerkers bij het bedrijf vergroten?

Het team ‘2B Safe’ won de West-Vlaamse editie van de Creativiteitsmarathon. Dit is een initiatief van essenscia vlaanderen, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, in samenwerking met de Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), om het ondernemerschap en de creativiteit bij jongeren te stimuleren.

Het winnende team, met leerlingen uit het 5de en 6de jaar secundair onderwijs, bedacht in opdracht van Bayer MaterialScience uit Tielt een originele oplossing voor een reëel bedrijfsvraagstuk: hoe zorg je ervoor dat er een jaar lang geen ongevallen gebeuren op de werkvloer?

De winnende ploeg haalde het van 14 andere teams waarbij in totaal 82 leerlingen creatieve oplossingen uitwerkten voor de uitdagingen waarmee de deelnemende bedrijven dagelijks geconfronteerd worden.

Het winnende team ‘2B Safe’ bedacht daarvoor het concept van een ‘Safetybuddy’, waarbij elke maand een andere werknemer in staat voor de veiligheid van zijn collega’s. Een premiestelstel, spaarkaart en inspraak voor de werknemers moet er bijkomend voor zorgen dat er in alle bedrijfsprocessen extra aandacht is voor het veiligheidsaspect.

“Ik was verbaasd over de creatieve voorstellen van de jongeren”, zegt Gertjan Venema, CEO van Bayer MaterialScience. “Veiligheid is ontzettend belangrijk in onze industrie. We hebben daarover al vaak gebrainstormd, maar vandaag heb ik hier betere oplossingen gehoord. Meer nog, ik denk er sterk aan om de ideeën van ‘2B Safe’ effectief toe te passen in ons bedrijf.”

Ook provinciegouverneur Carl Decaluwé, die de prijs uitreikte aan de winnaars, was onder de indruk. “Vandaag is opnieuw aangetoond dat onze jongeren erg ondernemend en creatief zijn. Ik ben essenscia vlaanderen, Vlajo, de deelnemende bedrijven en de scholen uitermate dankbaar voor hun inzet en engagement.”

“De Creativiteitsmarathon is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen”, aldus Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia Vlaanderen.

“Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven."