IWT Awards steunen voor de vierde maal Vlaamse innovatieve KMO’s

SMO uit Eeklo, Novosanis uit Antwerpen en LiquidFloors uit Kortrijk wonnen elk een IWT award in hun categorie.

Trefwoorden: #Colli-Pee, #IWT awards, #KMO, #LiquidFloors, #mini-stoomcentrale, #Novosanis, #Paul Zeeuwts Award, #SMO, #verwarmingsinstallatie

Lees verder

Techniek

( Foto: LiquidFloors uit Kortrijk / IWT )

ENGINEERINGNET.BE - Om de Vlaamse innovatieve bedrijven de aandacht te geven die ze verdienen, organiseerde het IWT, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, voor de vierde maal de uitreiking van de IWT Innovatie Awards.

De awards werden uitgereikt aan kmo’s die een IWT-bedrijfsproject succesvol hebben afgewerkt gedurende de laatste vijf jaar. Er werden drie IWT Innovatie Awards uitgereikt, één per categorie.

SMO uit Eeklo won de ‘Paul Zeeuwts Award’ voor het project met een belangrijke economische meerwaarde. Het bedrijf ontwikkelt automatisatiesystemen op maat van de klant.

Zo ontwikkelden ze voor Van Hool een logistieke oplossing waarbij onderdelen van fabriek A naar B kunnen worden getransporteerd zonder dat er manueel werk of heftrucks aan te pas komen.

De goederen worden hangend vervoerd en er wordt niet meer eindeloos met paletten gemanoeuvreerd.

SMO ontwikkelt ook een mini-stoomcentrale op pellets voor particulier gebruik, een verwarminginstallatie die zowel stroom als warmte genereert.

Voor beide toestellen kon het bedrijf op steun van IWT rekenen voor de fase van testen en ontwikkeling, wat een lang en duur proces is.

Novosanis uit Antwerpen ontving de IWT Award voor het project met een belangrijke maatschappelijke relevantie. Het bedrijf ontwikkelde de Colli-Pee waarmee urinestalen afnemen betrouwbaarder en minder ingrijpend wordt.

De eerste fractie urine bevat een hoge concentratie van vervuiling en hierin kunnen makkelijker ziektes worden opgespoord zoals bijvoorbeeld markers voor baarmoederhalskanker.

Vooral voor vrouwen is het opvangen van de eerste plas moeilijk. Met de Colli-Pee, die lijkt op een plastuit die gebruikt wordt op festivals, plast men gewoon door.

Een vlottersysteem zorgt ervoor dat de eerste fractie opgevangen wordt in een tube terwijl de rest naar het toilet stroomt.

Bovendien weigert maar liefst 40% van de vrouwen een uitstrijkje. Met de Colli-Pee zou ook deze groep kunnen overtuigd worden om zich te laten testen op baarmoederhalskanker.

Met de steun van het IWT kon Novosanis meer aandacht besteden aan de architectuur van het systeem. Betrouwbaarheid en budgetvriendelijkheid zijn twee belangrijke aspecten.

Er konden nu bijvoorbeeld meer 3D modellen worden gemaakt en meer aandacht worden besteed aan R&D.

LiquidFloors mocht tot slot de IWT Award voor beste startersproject in ontvangst nemen. Het bedrijf uit Kortrijk plaatst design gietvloeren in residentiële en commerciële projecten en ontwikkelde hiervoor een nieuwe applicatie.

Liquid mellow bestaat uit een primer, gietlaag en finish die een 100% naadloos, comfortabel en makkelijk reinigbaar resultaat geeft. Gietvloeren vonden hun oorsprong in de industrie maar doordat

het bedrijf een applicatie ontwikkelde die niet enkel op vloeren kan toegepast worden maar ook op trappen en wanden maakte design toepassingen mogelijk. Een nieuwe markt werd aangeboord. Het concept van de gietvloer en de kleuren kunnen door de ganse woning worden doorgetrokken.

Het bedrijf heeft 35 kleuren standaard in assortiment maar kan er daarbuiten honderden aanbieden.