Shell Bachelor Master Prijs voor waterstofproductie

Zaid Thanawala won met een onderzoek naar waterstofproductie met zonlicht de prijs voor de beste masterscriptie en de publieksprijs van de Shell Bachelor Master Prijs 2014.

Trefwoorden: #bachelorscriptie, #olie- en gasindustrie, #onderzoek, #shell, #Shell Bachelor Master Prijs, #Universiteit Twente, #Wageningen University and Research Centre, #waterstofproductie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Shell )

ENGINEERINGNET.NL - Zaid Thanawala heeft een technologie ontwikkeld waarmee water kan worden gesplitst in zuurstof en waterstof met behulp van zonlicht.

‘De technologie is toepasbaar, relevant en technologisch uitdagend,' aldus juryvoorzitter Louise Fresco, van Wageningen UR. Zijn werk levert Thanawala de masterprijs en publieksprijs op, waaraan geldbedragen van respectievelijk 5.000 euro en 1000 euro zijn verbonden.

Niek van den Top van Wageningen University and Research Centre werd beloond voor de beste bachelorscriptie met zijn onderzoek naar het gebruik van eendenkroos als veevoer. Hij heeft zich met zijn bacheloronderzoek gebogen over een oplossing voor het probleem van grootschalige sojaimport als voedsel voor de veeteelt en het mestoverschot.

Eendenkroos biedt uitkomst, concludeert Van den Top. De waterplanten kunnen mest effectief omzetten in organisch materiaal en eendenkroos leent zich goed als basis voor veevoer. Hiermee kan een boerderij zelfvoorzienend en CO2-neutraal worden gemaakt, aldus Van den Top. De prijs voor de beste bachelorscriptie levert de winnaar 2.500 euro op.

‘De diversiteit van de inzendingen voor de Bachelor Master Prijs laat zien dat er meerdere antwoorden zijn op de grote uitdaging waarvoor we staan: de wereldbevolking blijft voorlopig groeien en de vraag naar voedsel, water en energie zal fors toenemen,’ zegt Yuri Sebregts, Chief Technology Officer bij Shell.

‘Maar ook wordt weer duidelijk hoe innovatief en kwalitatief hoogwaardig het werk van deze jonge onderzoekers is. Om ook in de toekomst in de vraag naar energie te kunnen blijven voorzien zullen we zowel de diversiteit aan ideeën, de creativiteit en kwaliteit van innovaties hard nodig hebben.’

Tijdens de finale, die dit jaar bij Wageningen University and Research Centre plaatsvond, was er speciale aandacht voor de rol van robotica en automatisering in de toekomstige energie- en voedselvoorziening.

Onderzoekers van de technische universiteiten en R&D’ers lieten de laatste snufjes zien en gingen met de zaal in gesprek over de impact van robotisering.

‘Robots zullen in de toekomst steeds vaker lijken op planten, vissen of misschien ook op onszelf’, hield Nathalie Katsonis, universitair hoofddocent biogeïnspireerde materialen aan de Universiteit Twente, de aanwezigen voor.

Dat het niet zozeer om de vorm maar om de toepassing gaat, maakten Wouter Bac (Wageningen UR) en Maarten Beelen (TU Eindhoven) duidelijk. Bac ontwikkelde een speciale robot voor het plukken van paprika’s die zelfstandig de rijpe exemplaren kan vinden, terwijl Maarten Beelen een robot vervaardigde voor oogoperaties.

‘In de olie- en gasindustrie geldt robotica als potentiële gamechangers’, meent Yuri Sebregts. ‘Het is technologie die ons helpt om nog beter en nog veiliger ons werk te verrichten op locaties over de hele wereld.’

Met de Bachelor Master Prijs wil Shell jong technisch talent stimuleren onderzoek te doen naar technologische oplossingen met een duurzaam karakter.


Opde foto:
De winnaars Zaid Thanawala en Niek van den Top met de jury bij de uitreiking van de Shell Bachelor Master Prijs 2014. V.l.n.r Ed Brinksma (Universiteit Twente), Zaid Thanawala (TU Delft), Yuri Sebregts (Shell), Niek van den Top (Wageningen UR), Louise Fresco (Wageningen UR), Karel Luyben (TU Delft) en Hans van Duijn (Technische Universiteit Eindhoven).