NAM heeft nieuw onderhoudsschip in gebruik genomen

Dit voorjaar werd het onderhoudsschip de Kroonborg gedoopt in Delfzijl. Dit schip is een volledig nieuw ontwikkelde ‘Walk-to-work vessel’ op op zee onderhoud uit te voeren.

Trefwoorden: #gasveld, #Kroonborg, #NAM, #Nederlandse Aardoliemaatschappij, #onderhoud, #onderhoudsschip, #technici

Lees verder

Nieuws

( Foto: NAM )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat de Kroonborg inzetten voor het onderhoud aan de onbemande platforms en aardgasproductieputten in de Zuidelijke Noordzee.

De Kroonborg is door de combinatie van functies en nieuwe technieken uniek in haar soort. Voor onderhoudswerkzaamheden op zee wil NAM over een schip beschikken dat personeel veilig naar platforms vervoert en waarmee zij werkzaamheden efficient uitvoert.

Het schip heeft een lengte van bijna 80 meter is een werkplaats, magazijn, hotel en transportmiddel. Het biedt plaats aan 60 personen,waaronder twintig technici.

Het personeel werkt gedurende twee weken aaneengesloten aan meerdere platforms. Technici gaan lopend naar het werk via een stabiele loopbrug, aangesloten op een geavanceerd systeem dat golfbewegingen van wel 2,5 meter compenseert.

Een kraan verlaadt materieel met vergelijkbare techniek. Dit is het eerste offshore schip ter wereld dat vaart op de GTL-brandstof, een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas met minder uitstoot dan conventionele brandstoffen voor schepen.

In Nederland zijn circa 175 kleine gasvelden op land en zee. Door innovatie en kostenreductie gaat men kleine velden ontwikkelen en de levensduur van de velden verlengen.