Offertes gevraagd voor proefboringen geothermieproject in Mol

VITO lanceerde begin deze week een internationale offerteaanvraag voor de grond­boringen tot 4 km diep naar warm water op de Balmatt-site.

Trefwoorden: #aardwarmte, #Balmatt-site, #diepe-geothermieproject, #diepe geothermie, #Mol, #proefboringen, #VITO

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De eerste boring zal voor het jaareinde gerealiseerd zijn. Dit wordt de zgn. proefboring van het onderzoeksproject “diepe-geothermie” op de Balmatt-site.

VITO heeft de diepe ondergrond van de regio Mol in kaart gebracht tot op een diepte van meer dan 4 km. Volgens de resultaten van de metingen verwachten de onderzoekers op ca. 3,5 km diepte warm water te vinden, mogelijk zelfs 124 °C warm.

Via 2 boorputten willen ze dit warm water oppompen en het afgekoelde water terugpompen. De onttrokken warmte zal worden gebruikten voor o.a. de verwarming van de hun gebouwen.

Indien het water warm genoeg is, zal in een tweede fase getracht worden hiermee ook elektriciteit te produceren.

?De raad van bestuur heeft enkele weken geleden het licht op groen gezet om de eerste boring uit te voeren in het kader van een onderzoeksproject.

Voor de tweede boring wordt gekeken naar passende externe (bank)financiering. Om nadien elektriciteit te produceren zijn nog meer bijkomende middelen vereist, die zal gezocht worden bij partijen die bereid zijn om risicodragend kapitaal te investeren.

Daarom wordt het onderzoeksproject van bij het begin opgezet middels een SPV (Special Project Vehicle) zodat externe investeerders kunnen toetreden.

Met een aantal potentieel geïnteresseerde partijen worden hierover reeds verkennende gesprekken gevoerd en ook andere potentieel geïnteresseerde partijen kunnen zich hiervoor nog aanmelden, voor de closing van de SPV die voorzien is op 1 september 2015.


(bron en foto: VITO)