FPRG en OVAM recycleren al 25 jaar bouw- en sloopafval

De Federatie van Producenten van Recycling Granulaten (FPRG) en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) recycleren al 25 jaar Vlaams bouw- en sloopafval.

Trefwoorden: #Federatie van Producenten van Recycling Granulaten, #FPRG, #Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, #OVAM, #recyclage, #recycleren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Bouw- en sloopafval is in Vlaanderen één van de omvangrijkste afvalstromen en tevens een belangrijke nieuwe grondstof voor onze samenleving.

Meer dan 20% van al ons afval in Vlaanderen is bouw- en sloopafval. Gelukkig is het een afvalstroom die we zeer goed recycleren: 95% van al het steenachtig afval wordt vandaag gerecycleerd en hergebruikt als granulaat in de wegenbouw of voor nieuwe bouwtoepassingen.

Bijna 14 miljoen ton gerecycleerde en gecertificeerde puingranulaten werden in 2013 in Vlaanderen geproduceerd en terug in de materialenkringloop gebracht als nieuwe grondstof. Dat is belangrijk want op die manier vermijden we het gebruik van nieuwe, eindige grondstoffen.

In 1990 werd de eerste Vereniging van Verwerkers van Slooppuin opgericht. Vanaf de jaren ’90 nam de recyclage een hoge vlucht, niet in het minst door de invoering van de certificatie van de gerecycleerde granulaten.

Met uitvoeringsplannen voor het beheer van bouw- en sloopafval werden door de OVAM ondertussen het kader en de doelstelling van het beleid uitgestippeld.

Kwaliteit is essentieel om tot een hoge recyclagegraad te komen: bouwtechnische kwaliteit én milieu-hygiënische kwaliteit. Dat is belangrijk voor het leefmilieu maar ook voor het vertrouwen in het gerecycleerde product.

Dat betekent dat het product gegarandeerd vrij moet zijn van verontreinigende stoffen zoals asbest of teer. De voorbij jaren zijn verschillende initiatieven genomen om die kwaliteit te garanderen, zoals bijvoorbeeld de invoering van een eenheidsreglement voor beheer, recyclage en keuring van gerecycleerde puingranulaten of de invoering van een verplichte sloopinventaris voor bedrijfsgebouwen > 1.000 m³.

FPRG en de OVAM willen vandaag oproepen om onze inspanningen nog verder op te voeren om recyclage van bouw- en sloopafval nog verder op te drijven.

Dat kan door:

  • handhaving en controle verder op te voeren zodat illegaal slopen en breken een halt toegeroepen wordt;
  • de voorbeeldfunctie van de overheden bij openbare werken maximaal in te vullen, bijvoorbeeld bij wegenbouw;
  • selectief slopen algemeen gangbaar te maken;
  • de invoering van Tracimat, een traceer- en beheerssysteem dat vanaf 2016 de kwaliteit zal bewaken van aan de sloop tot aan de recyclage.

De OVAM stelde ook haar plan “Materiaalbewust bouwen in kringlopen” voor, dat niet alleen een hogere recyclagegraad van steenachtig puin nastreeft maar ook van niet-steenachtige fracties zoals gips, dakbitumen, cellenbeton, …